Legendarnim Idolima dodijeljeno priznanje za izniman doprinos diskografiji
2. rujna 2022.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Legendarnim Idolima dodijeljeno priznanje za izniman doprinos diskografiji

“Odbrana i poslednji dani” grupe Idoli više puta proglašavan je najboljim ex-YU rock albumom, a nedavno je dobio i luksuzno reizdanje obogaćeno tekstovima glazbenih kritičara, intervjuima s članovima Idola, kao i zadnjim intervjuom s Vladom Divljanom, ali i fotografijama Goranke Matić i Gorana Vejvode.

Album je odmah zasjeo na prvo mjesto najprodavanijih u Hrvatskoj i regiji, a tim povodom jučer je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu upriličeno službeno predstavljanje. Uz veliki broj uzvanika, ljubitelja Idola i novog vala, predstavljanju su prisustvovali i članovi Idola, Srđan Šaper i Zdenko Kolar, te supruga Vlade Divljana, Dina Divljan, a o ovom legendarnom bendu govorili su glazbeni kritičari Hrvoje Horvat, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić, kao i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac. Nakon službenog predstavljanja, Šaperu, Kolaru i Divljan su uručena priznanja za izniman doprinos diskografiji, dok će preostalim IdolimaNebojši Krstiću i Kokanu Popoviću, koji nažalost zbog obaveza nisu mogli prisustvovati ovom događaju, priznanja biti uručena naknadno.

Foto: Karla Matulina

“Osećaj je izvanredan jer nitko niti u snu nije mogao da očekuje da će ova ploča 40 godina kasnije imati ovakvo priznanje. Skromno ću reći da nisam to očekivao, ali ne mogu reći da mi nije drago i da nisam ponosan zbog toga”rekao je Srđan Šaper i dodao da je “Odbrana” bila drugačija, a u konačnici nije bitno hoće li publika na kraju to razumjeti. “Taj osećaj je bio jedna stvaralačka sreća”, ističe.

Foto: Karla Matulina

“Lepo je kad se ovo dogodi, jer je priznanje jedna divna stvar, kad netko primeti što radite i kako radite. Ništa nije lepše od toga”rekao je Zdenko Kolar i naglasio da su Idoli bili idoli dok su se zezali. “Dok smo se mi zabavljali sami sa sobom, pravili viceve na svoje i tuđe račune, te o tome pevali i pravili stihove, to je funkcioniralo. Kad smo morali postati ozbiljni onda je stvar pukla. Ali to je s mnogim bendovima slučaj”dodaje.

Foto: Karla Matulina

“Ne može čovek da ne bude ponosan. Vlada je pokušavao i uspevao u tome da sebe ne shvaća previše ozbiljno i da se ne vraća na stare stvari, odnosno ne uljuljkuje u nekoj slavi. To mu je bila jedna od najlepših osobina. Ali znam sigurno da bi bio sretan i ponosan. Ovo je toliko lepo i s ukusom i merom napravljeno, a uopće biti prisutan nečemu što je čovek uradio 40 godina ranije i da se o tome priča 40 godina kasnije, velika je stvar. Hvala Croatia Recordsu i Jugotonu na ovome”istaknula je Dina Divljan.

Foto: Karla Matulina

U prostorima MSU-a u Zagrebu samo za ovu prigodu Croatia Records je postavila izložbu s fotografijama Idola, autora Goranke Matić i Gorana Vejvode. Većina fotografija nalazi se u luskuznom reizdanju albuma “Odbrana i poslednji dani” koji možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na webshopu.

Foto: Karla Matulina