“Jeanne Dielman”, film koji je režirala žena, proglašen najboljim svih vremena
3. prosinca 2022.
Music Box (10952 Članci)
Podijeli

“Jeanne Dielman”, film koji je režirala žena, proglašen najboljim svih vremena

Music Box, koji se bavi i filmskom industrijom, ususret dekadnom istraživanju koje otkriva najbolji film svih vremena, od strane kritike i filmskih redatelja, pokrenuo je rubriku “Taj film (ne)ćeš gledati”. Bilo je zanimljivo za vidjeti koji su filmovi glazbenicima na listi najdražih, a sada smo saznali i rezultate one najrealnije liste, Sight & Sounda iza kojeg stoji Britanski filmski institut.

Od 1952. godine svakih 10 godina bira se najbolji film svih vremena, a na iznenađenje mnogih po prvi puta na prvo mjesto zasjeo je “Jeanne Dielman” (puni naziv: “Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles”) iz 1975. godine, belgijske redateljice Chantal Akerman. Ovo je prvi put da je film zasjeo na vrh liste i prvi put da je u pitanju film jedne redateljice. “Jeanne Dielman” trosatni je film koji prati naslovnu junakinju (Delphine Seyrig), samohranu majku i prostitutku, dok provodi monotonu dnevnu rutinu koja se polako raspada i ruši. Od svoje premijere, film je visoko hvaljen kao orijentir feminističke kinematografije. Prethodno je zauzeo 36. mjesto u Sight & Sound izdanju ankete iz 2012., gdje je bio jedan od samo dva filma u top 100 koje je napravila redateljica; drugi, “Dobar posao” Claire Denis, sada je rangiran na broju sedam.

U znak proslave proglašenja najboljim filmom svih vremena, “Jeanne Dielman” dostupan je za gledanje na BFI Playeru od četvrtka, što je prvi put da je film dostupan za gledanje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“‘Jeanne Dielman’ je izazvala status quo kada je objavljena 1975. godine, a to čini i danas. To je značajan feministički film, a njegova pozicija na vrhu popisa simbol je bolje zastupljenosti među 100 najboljih za filmske redateljice”, rekao je u izjavi glavni urednik Sight & Sounda Mike Williams. U prvoj anketi 1952. godine na vrhu je bio talijanski neorealistički klasik “Kradljivci bicikla”, a ove godine rangiran je na 41. mjestu, zajedno s “Rashomonom” Akire Kurosawe. U top 10 su još “Tokijska priča”, “Raspoloženi za ljubav”, “2001: Odiseja u svemiru”, “Dobar posao”, “Mulholland Drive”, “Čovjek s filmskom kamerom” i “Pjevajmo na kiši”. “Tokijska priča”, “2001.: Odiseja u svemiru” i “Čovjek s filmskom kamerom” bili su u prvih 10 na popisu 2012.

Ovogodišnja ili ovodekadna lista zaista je najraznovrsnija do sada, moguće da je razlog tome okupljanje veće količine kritičara, njih 1600, a 2012. godine bilo ih je skoro upola manje. 11 filmova redateljica ušlo je među 100, a za razliku od prošlog jednog predstavnika, ovoga puta je na listi i sedam filmova redatelja iz “crnačke” zajednice. Više je i filmova iz 21. stoljeća, a dva najnovija filma koja su na popisu su “Potret dame u plamenu” i “Parazit” Bonga Joona Hoa. Na listi su i animirani filmovi, “Moj susjed Totoro” i “Avanture male Chihiro” Hayaoa Miyazakija.

U anketi za najbolje filmove sudjelovali su i renomirani redatelji, a ove godine bilo ih je 480, uključujući Martina Scorsesea, Barryja Jenkinsa, Sofiju Coppolu, Bonga Joona Hoa, Lynne Ramsay i Mikea Leigha — a “2001: Odiseja u svemiru” rangiran je kao njihov najbolji film. “Jeanne Dielman” zauzela je četvrto mjesto.

Cijelu listu filmova pogledajte na službenoj web stranici istraživanja.

Sve liste najboljih filmova u sklopu rubrike “Taj film (ne)ćeš gledati” Music Boxa možete pogledati OVDJE.

Foto: ilustracija