RECENZIJA: Tomislav Simović: “Profesor Baltazar (glazba iz originalne TV serije)” – maštovito remek-djelo nepravedno zapostavljenog autora
12. siječnja 2023.
Zvonko Slišurić (77 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Tomislav Simović: “Profesor Baltazar (glazba iz originalne TV serije)” – maštovito remek-djelo nepravedno zapostavljenog autora

Generacije i generacije klinaca odrastali su uz neobičnog izumitelja, profesora Baltazara. Najugledniji stanovnik Baltazargrada, cijenjeni uglednik svih kontinenata uključujući i nenastanjena te neistražena područja našeg planeta imao je riješenja za sve.

Neobični problemi su riješavani s tek par kapljica esencije iscijeđene iz genijalnog stroja koji je izumio simpatični sijedi bradonja. Još od malih nogu sam bio zadivljen bojama (iako mislim da sam prvi put gledao te sjajne animatorske epizode na crno-bijelom televizoru), no boje nisu dolazile samo vizualno. Šarenilo priča praćeno ugodnim glasovima naratora, prati glazba Tomice Simovića koja me je oduvijek oduševljavala.

Ovo izdanje koje najavljuje izdavačka kuća “Fox and His Friends”, nakon višegodišnje borbe s autorskim pravima napokon dolazi i u obliku dvostrukog vinila. Ovaj puta svi ljubitelji ovog crtića izravno mogu ući u čaroliju notnog pera autora glazbe Tomice Simovića koja niti malo ne zaostaje za genijalnošću same animirane serije. Čak štoviše… Baltazar ne bi bio kompletan bez tih maštovitih nota. I naravno tu zvučnu viziju nije bilo moguće napraviti bez vrhunskih glazbenika.

Ovo je jedno od najboljih najavljenih kolektorskih izdanja (možda čak ne isključivo za ljubitelje soundtracka) i to je ono što treba imati svako domaćinstvo. Uspomene koje donosi ovaj zvučni zapis su neprocjenjive. Ugođaj koji donosi ova glazba nadmašuje i najbolje radove modernih filmskih kompozitora kao što su najveći (lopovi) Hans Zimmer i John Williams. Naravno da i danas ima sjajnih kompozitora. Spomenuo sam najpoznatije, no imajmo u vidu da je Tomica Simović radio u vrijeme “zlatnog doba” filmske glazbe kada su teme poput “Jamesa Bonda”, “Mission Impossible” i “Pink Panther” komotno šetale svjetskim top listama. U to vrijeme kod nas ipak nije postojala praksa objavljivanja filmske glazbe na vinilu (drugih nosača zvuka nije bilo, osim možda kasete). Simović doduše ima tek jedno regularno izdanje za života (velika, velika šteta), jer i to jedino izdanje “Zagrebačke impresije” iz 1979,. iako antologijsko, slabo je poznato djelo. Izdanje vrijedno dubokog poštovanja.

Dakle, ovo (najavljeno) izdanje koje itekako treba imati u svojoj kolekciji, makar skupljalo prašinu, uskoro izlazi (samo) na vinilu. Digitalne inačice su (bar za mene) samo informacija. A to izdanje nabolje ilustrira tekst prepisan sa službene stranice samog izdavača:

Profesor Baltazar je hrvatska / jugoslavenska animirana serija snimana od 1967. do 1978. u Zagrebu. Serija se sastoji od 59 samostalnih epizoda u trajanju od pet do deset minuta, podijeljenih u 4 sezone. Postigao je ogroman međunarodni uspjeh: od velike baze obožavatelja u Skandinaviji do emitiranja na američkim televizijama i zemljama poput Njemačke, Italije, Francuske, pa čak i Irana. Još uvijek se emitira na raznim TV programima i video platformama.

Stil i sadržaj animacije naširoko je hvaljen kao jedan od rijetkih crtića koji ne sadrži nikakvu vrstu nasilja ili agresije. Lik profesora Baltazara probleme rješava na miran način. On koristi svoje izume i znanost kako bi pomogao svojim prijateljima. Prepoznatljiv vizualni utjecaj je križanje jarkih, psihodeličnih boja, čudnih oblika i naive, tipično za Zagrebačku školu animiranog filma.

Ovaj soundtrack je masteriran s originalnih vrpci, a skladao ga je i dirigirao Tomislav Simović. Glazba je užurbana, razigrana i miješa utjecaje jazza, klasike pa čak i elektronike. Fox & His Friends Records, ujedno i kustosi dosad najveće multimedijalne izložbe o serijalu Profesor Baltazar u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u sklopu programa Europske prijestolnice kulture 2020., odabrali su glazbene teme i snimke na ovom albumu.

Ovu glazbu je skladao, aranžirao i dirigirao Tomislav Simović. Izvode ju studijski orkestar Jadran filma, Zagreb (1968.-1977.) i orkestar Tomice Simovića (skladbe a1 i a6). Izvršni producenti, kreativno vodstvo i audio digitalizaciju potpisuju Leri Ahel & Željko Luketić. Istraživanje, bilješke i glazbenu montažu radio je Željko Luketić, dizajn Boris Stapić, a mastering Toni Milohanić u studiju Ambulanta 2.

Izdanje je za sada dostupno na streaming servisima OVDJE.

I na kraju, iako još nemam vinil u ruci, niti je gramofonska igla sjela u brazde, veliko povjerenje imam u to izdanje jer sve što su “Fox and His Friends” do sada objavili zvuči GENIJALNO. Pa se već sada usudim dodijeliti ocjenu.

Prednarudžbe vinila možete obaviti OVDJE.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5