Alfiju Kabilju nagrada Motovun Film Festivala za 50 godina rada na filmu
1. kolovoza 2021.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Alfiju Kabilju nagrada Motovun Film Festivala za 50 godina rada na filmu

Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina livada iz sna…

Nebrojeno puta čuli smo ove vjerojatno najpoznatije stihove Alfija Kabilja iz mjuzikla “Jalta, Jalta”. No, oni su doista djelić u fascinantnoj karijeri ovog skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta. Po školovanju arhitekt, okrenuo se ipak glazbi, a u svom plodonosnom opusu skladao je za više od 40 filmova te stotinjak televizijskih serija, što ga čini jednim od naših najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća i nizom pamtljivih naslova, domaćih i stranih.

Upravo zato, u povodu 50-godišnjice stvaranja glazbe za filmove i serije, Motovun Film Festival dodijelio mu je nagradu 50 godina, počasno priznanje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju pokretnih slika. No, njegovo zanimanje za film seže još u davne dane kad je kao dječak prodavao ugljen i zaradu trošio na odlaske u kino. Među filmovima za koje je stvarao su: “Kužiš, stari moj”, “Novinar”, “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Lea i Darija”, a za glazbu u ostvarenjima “Seljačka buna”, “Banović Strahinja” i “Neka ostane među nama” dobio je Zlatne Arene. Na dugom popisu serija za koje je komponirao su i “Nikola Tesla”, “Mačak pod šljemom” i “Nepokoreni grad”.

Nije Alfi Kabiljo skladao samo u nas već i u stranim filmovima poput “Scissors” sa Sharon Stone, “Sky Bandits,” “Fear” i “Gymkata”. Ti su ga uspjesi doveli i do Hollywooda, no ipak nije želio ostati u svjetskoj filmskoj prijestolnici. Vukli su ga obitelj, domovina i more, odlasci na skijanje, životni užitci te blizina velikih europskih centara poput Londona, Pariza i Beča u kojima je radio ovaj samozvani predsjednik Svjetske hedonističke stranke.

Upravo u domovini stvorio je bezbroj pjesama s kojima je nerijetko pobjeđivao na domaćim, ali i međunarodnim pjesmama. Uz rad s nekima od najpopularnijih pjevača zabavne glazbe, autor je i možda najupečatljivije domoljubne pjesme Tvoja zemlja u izvedbi Vice Vukova. Alfi Kabiljo poznat je, međutim, i kao autor mnogobrojnih klasičnih djela poznatih mjuzikala kao što su Jalta, Jalta, Kralj je gol i Tko pjeva, zlo ne misli te komične opere Casanova u Istri. Za cijeli impresivan glazbeni opus dobio je 2004. i Porina za životno djelo.

Bavljenje glazbom bio je logičan put, jer prvu je skladbu napisao kao osmogodišnjak, a već u osnovnoj školi imao je bend. Kabiljo se vodi i kao prvi glazbenik koji je u tadašnjoj Jugoslaviji snimio vlastitu rock glazbu. Među njegovim uspjesima stoji i podatak da su na trima Olimpijskim igrama svjetski klizači nastupali uz njegovu glazbu.

Alfi Kabiljo stvara i danas u 86. godini, a upravo je dovršio svoj novi mjuzikl Marylin Monroe na libreto Ivice Krajača. Za njegov impresivan život, golemu energiju i stvaralački opus Motovun Film Festival u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja odužit će mu se ovogodišnjom počasnom nagradom 50 godina.