Sarajevski spoj hip hopa i sevdaha – Helem Nejse ostvarili suradnju s Amirom Medunjanin i najavili koncert u Zagrebu
25. siječnja 2023.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Sarajevski spoj hip hopa i sevdaha – Helem Nejse ostvarili suradnju s Amirom Medunjanin i najavili koncert u Zagrebu

Sarajevski kolektiv Helem Nejse napravio je novi iskorak u svom glazbenom radu. Objavljivanjem novog singla “Ruža” donose unikatan spoj hip-hop glazbe i sevdalinke, a svoj doprinos pjesmi dala je upravo proslavljena interpretatorica tradicionalne bosanske pjesme – Amira Medunjanin.

Ovime ujedno najavljuju i svoj prvi samostalni zagrebački koncert nakon četiri godine; u četvrtak. 2. ožujka svoju moćnu energiju nastupa donose na pozornicu Vintage Industrial Bara.

Duet najistaknutijih predstavnika bh. hip-hop škole s vlasnicom unikatnog glasa koju je Guardian opisao kao ‘balkansku Billie Holiday’ na prvi dojam mogao bi se učiniti neobičnim, sve dok se kroz slušanje pjesme ne stekne logika ove suradnje. Pjesma je to koja sublimira prošlost i sadašnjost ovog benda te nudi najpotpunije Helem Nejse iskustvo dosad.

Suradnja s Amirom proizašla je iz naše želje da s njom, umjetnicom svjetskog glasa, podijelimo pjesmu. Naš član Stihomir Klepić je napisao tekst, a posredstvom Dine Šarana (Letu štuke) uspjeli smo ostvariti kontakt. Već na prvo slušanje demo verzije, zaljubili smo se u ono što smo zajedno stvoriliotkrivaju članovi Helem Nejsea.

Ni cijenjena Amira Medunjanin nije krila svoje zadovoljstvo pjesmom “Ruža”, fascinirana stihovima koji su napisani za nju: “Helem Nejse su napisali odličnu pjesmu i nadam se da će doći do srca mnogih ljudi. Sjajna su ekipa mladih ljudi s kojima sam se brzo našla na istoj valnoj duljini.

Pjesma je snimana u studiju benda, pod producentskom palicom Toshija Domaćina, dok je za prateći videospot zaslužan redatelj Admir Švrakić, dugogodišnji suradnik Helem Nejsea, koji ističe: “Spot je distopijski sudar realizma i fantazije, usmjeren na prikaz ljudskih strahova i slabosti, kao rezultat promišljanja o društvenim okolnostima čiji smo taoci.

Uz novi singl, Helem Nejse najavljuju i nove nastupa, a kao jedna od ključnih koncertnih postaja upravo je i Zagreb. Četiri godine nakon što su u KSET-u po prvi put solo nastupili pred zagrebačkom publikom, vraćaju se na svoj novi, a ovaj put i veći samostalni koncert. U četvrtak, 2. ožujka stižu u Vintage Industrial Bar, gdje će uz svoj dosadašnji repertoar, predstaviti i nove pjesme, budući da je pjesma “Ruža” ujedno i prvi singl s novog albuma grupe – za proljeće ove godine najavljuju objavu četvrtog po redu studijskog albuma, koji će nositi naslov “Ozbiljna Zaebancija”.

Ulaznice za koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u prodaju kreću ovog petka, 27. siječnja u podne, putem online sustava Eventim.hr te na svim prodajnim mjestima platforme, po cijeni od 10€ u pretprodaji i 12€ na dan događanja.