RECENZIJA: M.O.R.T.: “Samo hrabro i bezveze!” – ekstremna doza našega realizma
16. ožujka 2023.
Boris Abramović (273 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: M.O.R.T.: “Samo hrabro i bezveze!” – ekstremna doza našega realizma

Tri godine nakon zadnjeg, “Standing Runningman” koji su snimili na engleskom jeziku, opaka sinjska punk/rock/blues četvorka M.O.R.T. vraća se svojim korijenima i svome jeziku i predstavlja novi album zanimljivog imena “Samo hrabro i bezveze!”.

Pandemija je učinila svoje i bend je za vrijeme lockdowna iskoristio priliku i pripremao svoje novo izdanje, a kako im je leglo to što je skoro sve stalo najbolje se vidi (i pogotovo čuje) u jedanaest pjesama koje “vrište“ žestinom, ali na tako nešto od ovoga benda smo navikli i ništa manje nismo niti očekivali.

O samom stvaranju albuma za vrijeme lockdowna M.O.R.T.-ovci kažu : “…Bend se u svemu tome okrenuo stvaranju i muzici, to se činilo jedino ispravno, koncerata nije bilo, barem ne pod onakvim uvjetima kakvi su bendu odgovarali. Zabili smo se u 10 kvadrata i bijesno i frustrirano nabijali danima, zbunjeni kao životinje u zoološkom. Utjelovili smo 11 surovih, snažnih i neukrotivih pjesama. Ovaj put nema balada i nema milosti. Pojačajte do kraja i razbijajte nešto, nama je pomoglo nek i vama služi !… Samo hrabro i bezveze!…”.

I stvarno, u jedanaest pjesama albuma Samo hrabro i bezveze!”, u nešto manje od četrdesetak furioznih minuta M.O.R.T. nam donosi pričice koje ulaze u srž problema današnjeg svijeta u ovoj našoj svakodnevici. Poetske teme albuma kreću se poprilično široko, od klasičnih egzistencijalnih problema u recimo “Ćaća” (koja će zasigurno postati veliki koncertni zgoditak) i “Mamuran”, podvojenja u “Mali glas”, propitivanja identiteta u “Osoba A” i “Novo lice” ili nasilja u ultraortodoksnom punku “Pivac”.

Album su najavila dva odlična singla, “Imam sve i Svijet se sužava. Ubitačno brzi ritam provlači se cijelim albumom, na trenutke se samo prividno uspori u nekoliko odličnih blueseva, “Svijet se sužava”, “Tiho srce” ili “Van pameti”, ali vrlo brzo pržiona se nastavlja.

Album je sniman u studiju Pavarotti u Mostaru, a za mix i mastering je uz asistenciju benda bio zadužen Mark Mrakovčić. Originalni i prepoznatljivi kao i uvijek M.O.R.T. novim albumom dosežu vjerojatno neke od svojih najboljih trenutaka do sada, glazbeno su moćni i ekstremno žestoki dok poetikom ubadaju točno u srž ili u kost. Iskreno mislim da ovakvu dozu iskrenosti i ludila može imati samo netko iz provincije, onaj tko vidi i neke stvari koje se ne vide sa Sljemena.

Upravo zato John, Zvrk, Kikos i Mile imaju svoju publiku, svoje vjerno koncertno sljedbeništvo od kojih nekima ni London ni Liverpool nije na kraj svijeta i upravo zbog njih ovaj bend ovako diše, a prva prilika za čuti novi album bit će im 25. ožujka u zagrebačkom klubu Sax koji će ne sumnjamo biti krcat.

Beskompromisni kao i uvijek M.O.R.T. nam je na Samo hrabro i bezveze!” isporučio ekstremnu dozu našega realizma.

Ako vas muče “nesanica, nejebica, besparica, M.O.R.T. ima sve!”.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5