Singrlice i Sudar Percussion Ensemble objavili novi spot za pjesmu “Pet je kumi”
8. travnja 2023.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble objavili novi spot za pjesmu “Pet je kumi”

Da se hrvatska tradicionalna glazba može izvrsno sljubiti s različitim glazbenim izričajima, stilovima i instrumentima, odavno nam dokazuje karlovačko-samoborski vokalni ansambl Singrlice, ženski folklorni zbor koji hrvatsku tradicionalnu glazbu već dugi niz godina boji suvremenim zvukom, za što je nekoliko puta nagrađen diskografskom nagradom Porin u kategorijama etno glazbe.

Nedavna suradnja Singrlica i sjajnog samoborskog perkusionističkog ansambla Sudar Percussion rezultirala je njihovim albumom Folk & Roll, koji je nedavno nominiran za Porin u kategoriji najboljeg etno albuma za 2022.

Na tom je albumu tradicionalni folklorni zvuk pjevačkog ansambla obogatio svjež i razigran instrumentarij Sudarovaca, a možemo slobodno reći i da je napravljen i značajan iskorak prema novoj razini pjevačke kvalitete i posebno inovativnim glazbenim aranžanima.

Drugi videospot s ovog albuma snimljen je za pjesmu „Pet je kumi“, veselu i vrckastu pjesmu iz Međimurja, koja je u raznim, najčešće isključivo folklornim, aranžmanima obrađena već mnogo puta. Međutim, Singrlice i Sudarovci u svojoj izvedbi donose sasvim novi zvuk i atmosferu koju upotpunjava virtuozna izvedba klarinetista Mihaela Paara, a sve zajedno u glazbenom aranžmanu Filipa Horvata.

Videobroj je sniman u ”selu štrudli” –  Jaškovu kraj Ozlja, koje za Singrlice ima poseban emotivni značaj. Naime, redatelj videospota dugo je tražio autentičnu lokaciju za snimanje, a onda se ideja o njoj pojavila u bliskom okruženju – na djedovini jedne od članica ansambla, u autohtonom stoljetnom štaglju njezina djeda. Tu se razvila i snimala ova filmska priča: izvorna, životna, radosna i šašava, baš kakve su i kume koje pod okriljem noći završe u kleti punoj vina…

Ovaj visokokvalitetan i filmski režiran videspot rezultat je suradnje s riječkom produkcijskom kućom „Filmerija“, a nastao je pod režijskom palicom Sanjina Stanića, koji je ujedno i autor koncepta te montažer, i asistenta režije Juraja Bačića.

Snimatelj Hrvoje Franjić zaslužan je za iznimnu fotografiju i poetične vanjske kadrove, a njegova je kamera uhvatila sve najbolje trenutke magične atmosfere koju su kreirale „kume“ Ivančica Plemić, Katarina Ratkaj, Danijela Kikić Dakić, Mihaela Škiljan i Jelena Zorko. Scenografiju i kostimografiju osmislili su Ivan Botički i Juraj Makarun, poštujući izvornost pjesme i koristeći izvorne narodne nošnje Međimurja.