Donny McCaslin Quartet u Zagrebu i Puli
15. travnja 2023.
Music Box (10880 Članci)
Podijeli

Donny McCaslin Quartet u Zagrebu i Puli

Donny McCaslin Quartet 11. svibnja nastupa u zagrebačkom Kazalištu Kerempuh u sklopu 14. Jazzg festivala, a 13. svibnja u INK Pula u sklopu 5. Backstage Live Pula festivala. Koncerti počinju u 20 sati.

Američki jazz saksofonist, Donny McCaslin najpoznatiji je kao saksofonist na posljednjem albumu Davida Bowieja „Blackstar“. U Pulu i Zagreb dolazi u probranom društvu – na pozornici će mu se pridružiti Jason Lindner na klavijaturama, Jonathan Maron na basu i Zach Danziger na bubnjevima. Uz Donnyja McCaslina, „Blackstar“ albumu Davida Bowieja, svojom je virtuoznošću  značajno doprinio i Jason Lindner na klavijaturama. Zanimljivo je i to da je Lindner svirao i s Oliverom Dragojevićem u Carnegie Hallu.

Donnie McCaslin je prvi put publiku u Puli oduševio sa svojim triom u kojem su bili basist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez, a još se rado prisjećamo i 2021. kada je slavni saksofonist nastupio s Antonio Sanchez Quartetom u sklopu Backstage Live Pula festivala. McCaslin je počeo svirati s 12 godina, a kao tinejdžer nastupao je u bendu svog oca vibrafonista u Santa Cruzu. Do srednje škole pojavio se više puta na Monterey Jazz Festivalu. Nakon što je pohađao Berklee College of Music uz punu stipendiju, McCaslin je postao traženi svirač u New Yorku. David Bowie je vidio kako McCaslin nastupa kao solist za orkestar Marije Schneider i doveo je McCaslinov progresivni jazz kvartet koji je definirao vizionarsku stilsku fuziju albuma „Blackstar“. Kao što je David Hadju napisao u The Nationu, “Donny McCaslin bio je David Bowie David Bowieja.”Zauzvrat, Bowie je utjecao na McCaslina, koji je spojio alt-rock i jazz na svom prvom albumu s stihovima, „BLOW“ iz 2018.

Poznati skladatelj i vođa benda, izdao je tijekom karijere osvojio nominacije za Grammy i objavio desetak albuma. Novi album „I Want More“ izlazi 16. lipnja. Jonathan Maron je basist, skladatelj i producent. Objavio je osam albuma među kojima je i „People People Music Music“ nominiran za nagradu Grammy. Glazbenik je nastupao s mnogobrojnim glazbenicima među kojima su i: Meshell Ndegeocello, Tupac Shakur, Shujaat Khan,   Dave Douglas, Jewel, India.Arie,  Anoushka Shankar i Kurt Rosenwinkel Zach Danzinger je jedan je od najpopularnijih svirača novog pokreta koji je utjecao na moderno sviranje bubnjeva. Zach je zajedno vodio projekte „Bluth“ i „Boomish“, koji su pioniri futurističke mješavine elektroničke glazbe i zapanjujućeg muziciranja koje zadržava ljudski dodir. Uranjajući u jungle, drum ‘n’ bass i druge suvremene stilove, Zach se udružio sa Zildjianovim Sound Lab timom kako bi razvio A Zildjian Breakbeat Ride i EFX, posebne činele posebno dizajnirane za stilove elektronske glazbe. Zach je također postigao uspjeh u glazbi za brojne velike filmove uključujući „Oceanovih 11“ i „Oceanovih 12“. Zach nije samo vrhunski svirač, već i pravi glazbeni inovator. Na popisu glazbenika s kojima je snimao su: David Holmes, Jim Beard, U2, Bill Evans, Manic Street Preachers, Dave Fiuczynski i Primal Scream.

Ulaznice u prodaji:

Zagreb

Pula