U Beogradu najavljena izložba “Koja – ja imam šarene oči” u čast kultnom glazbeniku Dušanu Kojiću Koji
17. travnja 2023.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

U Beogradu najavljena izložba “Koja – ja imam šarene oči” u čast kultnom glazbeniku Dušanu Kojiću Koji

Dušan Kojić Koja – rođen u Beogradu, 14. lipnja 1961. godine – spada među najutjecajnije autore i glazbenike rock scene u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji i Beogradu.

Kroz sastave Šarlo akrobata i Disciplina kičme izgradio je reputaciju beskompromisnog stvaratelja, koji je svojom originalnošću i inventivnošću snažno doprinio da ovdašnje grupe konačno počnu razmišljati o sebi kao dijelu svjetskih glazbenih tokova i prime neophodnu dozu samopouzdanja za upravo takve poduhvate, slijedeći primjer svog velikog heroja.

Dušan Kojić Koja i Nenad Krasavac Kele, travanj 1982. (Foto: Predrag Popović Buca)

Prvi album Discipline kičme “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” izašao je 1983. – dakle, prije točno 40 godina – lansirajući od samog starta autentičan stil s utjecajima klasičnog rocka Jimija Hendrixa, samoniklog punka i dadaističkih stihova, da bi potom uslijedila i remek-djela “Zeleni Zub na planeti dosade” (1989.) i “Nova iznenađenja za nova pokolenja” (1991.), koja su zauvijek promijenila lik ovdašnjeg rokenrola, postavljajući nove kreativne standarde za sve buduće generacije.

Zoran Erkman, Srđan Gulić, Dušan Kojić Koja i Jurij Novoselić, 1990. (Foto: Stanislav Milojković)

Londonskim razdobljem svoje karijere, s novom internacionalnom postavom po imenu Disciplin A Kitschme, kao i povratničkom fazom nakon toga u Beogradu novog milenija, Dušan Kojić Koja ispisao je najubojitije i najneumoljivije stranice pobunjeničke glazbe na ovim prostorima. Bez dlake na jeziku, munjevit, duhovit, gizdav i nepokolebljiv, ovaj briljantni ometač neukusa i kolotečine u našim životima, nadvisio je tako svako vrijeme u kojem je djelovao – uključujući i ovo današnje – držeći neprestano svojim suvremenicima britke lekcije iz etike, estetike i filozofije zen građanstva, za kojima smo oduvijek toliko žudjeli.

Pete Beat Warren, Gofie Bebe i Dušan Kojić Koja, London 1996. (Foto: Andreja Kmetović)

Izložbom “Koja – Ja imam šarene oči”, autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajnerica Dobrila Stevanić, kao i izuzetni fotografi – Goranka Matić, Predrag Popović Buca, Stanislav Milojković, Andreja Kmetović i Nemanja Đorđević – u suradnji s JP “Beogradska tvrđava”, odužuju se ovom velikom umjetniku za njegov veličanstven doprinos kulturi grada Beograda, regije i Europe. Ovom izložbom, istovremeno, autori i Kojin rodni grad žele mu brz i uspješan oporavak.

Dušan Kojić Koja, bašta SKC, Beograd, svibanj 2016. (Foto: Nemanja Đorđević)

Izložba će biti otvorena u petak 21. travnja na Platou ispred Umjetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” u 18 sati, a ovaj izuzetan događaj svojim nastupom uveličat će pravi aktualni Kojini nasljednici – impresivan novi beogradski art-rock bend KOIKOI sa svojim Hali Gali prijateljima.

Zorica Kojić, koautorica izložbe (Foto: Ana-Marija Jovanović)

“Dođite da zajedno proslavimo Dušana Kojića Koju, jednu bez sumnje markantnu ličnost ovdašnje kulture i njegovu monumentalnu karijeru europskih razmjera”, poručuju organizatori.  Predrag Popović Buca (novinar i fotograf Džuboksa u vrijeme Šarla i Discipline, a kasnije osnivač Popboksa), Kojin prijatelj svih ovih godina, za ovu priliku ekskluzivno je napisao: “Neki obilježavaju vrijeme. Drugi obilježavaju prostor. Najbolji obilježavaju i vrijeme i prostor. Tako je, onda, prirodno da Kalemegdan, koji od pamtivjeka brani svoj prostor, odaje priznanje jednom od svojih”.

Dragan Ambrozić, koautor izložbe (Foto: privatna arhiva)

Naslovna fotografija: Goranka Matić (lipanj 1982.)