Cool vikend u Petom Kupeu uz hip hop i house DJ-e Nu-Marka i Joakima
18. svibnja 2023.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Cool vikend u Petom Kupeu uz hip hop i house DJ-e Nu-Marka i Joakima

U petak stiže DJ Nu-Mark iz legendarne hip hop grupe Jurassic 5. Subotnji gost je svestrani Joakim, francuski glazbenik i DJ koji je modernizirao elektroničku glazbu.

U sklopu Vibe Zone programa u petak, 19. svibnja Peti Kupe ugošćuje DJ Nu-Marka iz legendarnog benda Jurassic 5 koji je zagrebačku publiku prvi put zabavljao 2017. godine. Nu-Mark je producent i DJ koji je svoju hvalevrijednu reputaciju počeo kreirati još od sredine devedesetih te koji ni danas ne prestaje iznenađivati svojim, pomalo eklektičnim, načinom stvaranja glazbe, kao i nevjerojatnim DJ tehnikama kao vrstan turntablist.

Pravim imenom Mark Potsic, DJ Nu-Mark započeo je svoju osebujnu karijeru 1996. godine surađujući s tada još nepoznatim Kanye Westom, istodobno radeći na Jurassic 5 EP-u kojim je zapečatio alternativniji pravac underground hip-hopa u Los Angelesu. Uz sljedeće Jurassic 5 albume, Nu-Mark je svojim solo izdanjima, poput famoznog EP-a Blend Crafters, rapidno gradio reputaciju unikatnog umjetnika koja ga je naposljetku dovela do najpoznatijih pozornicama kao što su, primjerice, Glastonbury i Coachella.

Ovako osebujan izvođač obećava najbolje od clubbinga, a uz hip-hop veterana sa zapadne obale Amerike nastupat će rezidenti Phat Phillie i Bizzo te DJ Odie koji odnedavno živi i radi u Zagrebu.

Imogen w/ Joakim, 20. 5.

Pitate li tko je DJ Joakim, najvjerojatnije ćete dobiti različite odgovore budući da francuski majstor s adresom u New Yorku cijelu karijeru pažljivo izbjegava da ga se kategorizira. Dakle, Joakim je glazbenik s više solo albuma iza sebe, osnivač utjecajne etikete Tigersushi Records, kao i vinilno orijentiranog Crowdspacera, izvanredan DJ s osobnim pristupom spajanju žanrova na besprijekoran i neočekivan način.

Istodobno je i remikser s posebnim talentom za pretvaranje pop pjesama u crossover klupske hitove (Robyn, Charlotte Gainsbourg, Air, Goldfrap…), producent i mikser s vlastitim studijom u Brooklynu te vizualni umjetnik, dizajner omota za ploče i dizajner zvuka za modne piste.

Glazbeno, ako Joakima morate staviti u kategoriju koju on vjerojatno ne bi odobrio, bila bi to ona velikih eksperimentalnih umjetnika jednom nogom u avangardi, a drugom u svijetu popa: Arthur Russell, David Byrne, Ryuichi Sakamoto, Brian Eno… Joakim je definitivno ostavio trag na aktualnoj elektroničkoj glazbi, modernizirao ju je i hibridizirao, trasirajući svoj vlastiti put bez obzira na škole i žanrove.

Sve u svemu, dovoljno argumenata za dolazak 20. svibnja na novi Imogen Label Night na kojem sjajnog francuskog umjetnika dočekuju Ilija Rudman i Antonio Zuza.

Ulaznce za sva događanja u Petom Kupeu dostupne su u sustavu Entrio.hr.