Otkriveni detalji ovogodišnjeg DORF festivala i OFF DORF programa
12. srpnja 2023.
Music Box (11069 Članci)
Podijeli

Otkriveni detalji ovogodišnjeg DORF festivala i OFF DORF programa

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima 16.-19.8.2023. Već 17. godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program na više lokacija u centru Vinkovaca.

Ukupno 6 hrvatskih i 1 svjetska premijera ove godine u Vinkovcima, na velikom ekranu, približit će recentna djela glazbeno-dokumentarne produkcije. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se 5 filmova, iz Hrvatske i Srbije. Svjetsku premijeru doživjet će film „Opa!Videomusic Magazin – EP:Big Uglyville Scene“ (Romano D.Franto/Poanta Priče/Hrvatska, 2023), sjajnog performera i glazbenika koji dokumentira turbulentnu dugogodišnju karijeru. Film „Retro Boom“ (Dalibor Platenik/Eureka video/Hrvatska, 2023) dokumentira domaću retro scenu, vrlo vitalne vintage bandove, modu, festivale…Impresivnu koprivničku scenu imat ćemo prilike upoznati u pravom underground filmu „Dalibor Trojak Show Metal Fest“ (Hrvatska, Dalibor Trojak, 2023), a sjajan mladi dubrovački sastav gledamo u zabavnom filmu „Uspon i pad SFT-a“ (Hrvatska, Rela Petric, 2023). Kratki eksperimentalni glazbeni film „Kaschade’s Dreams“ (Srbija, Aleksandar Stojanović, 2021) hrvatsku premijeru imat će u Vinkovcima.

U programu Tajna povijest rocka bit će prikazana 4 filma – iz Hrvatske, Njemačke i Italije. Organizatori ponosno najavljuju projekciju nijemog filma „Birtija“ (Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.), dragulja hrvatske filmske baštine koji premijerno u Vinkovcima prikazuju ljubaznošću Hrvatskog državnog arhiva. Književnik i kazališni redatelj Ivakić, vrsni poznavatelj slavonskog mentaliteta, kompetentno je obradio problem alkoholizma na slavonskom selu u ovoj naturalističkoj drami snimljenoj na izvornim lokacijama. Ekskluzivno, za projekciju u Vinkovcima glazbenu pratnju pripremili su surf-rock velemajstori LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack.

Dokumentarni film autora Alessandra Melazzinija „Italo Disco – The sparkling sound of the 80’s“ (Njemačka/Italija, Alpenwa Media/RAI, 2021) uzbudljiv je prikaz fenomena ovog glazbenog žanra, uz impresivne arhivske materijale premijerno prikazujemo u Hrvatskoj. Hrvatsku premijeru u Vinkovcima će doživjeti njemački kratki dokumentarni film „Sonic Reverbs“ autora Sarnt Utamachote (Njemačka, 2022) o ulozi glazbe u životu marginaliziranih ljudi, iz queer i migrantskih krugova. Na kraju gledamo i odličan trash igrani film „Riffs of revolution“ autora Jurice Hižaka (Hrvatska, ReBL FiLM/udruga Trash, 2023), o sastavu Razor Jet i borbi frontmena Jeta protiv strašnog dr. Zempa. Igrani film u programu DORFa je izvrstan i zabavan, radujemo se kolegama iz Varaždina i čestitamo na filmu…

U popratnom, OFF DORF programu pripremili su promociju stripova o glazbi, DJ nastup, pop-kulturni kviz i koncert.

Podsjećamo na kraju, o najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar). Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja u Centru znanja u VinkovcimaJoš jednu godinu,  Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet. Za unikatne nagrade laureatima i na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.