U prodaji luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma “Bolero” grupe Haustor
11. kolovoza 2023.
Music Box (10729 Članci)
Podijeli

U prodaji luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma “Bolero” grupe Haustor

Grupa Haustor pravi je proizvod zagrebačke novovalne scene i jedan od najbistrijih primjera novog vala kao i kombinacije world music glazbe osamdesetih godina naovamo.

Uz briljantne tekstove i glazbu koja itekako lako može zavladati i svjetskom scenom, postali su pravi brend zagrebačke glazbene scene. Ovaj album svrstat će Haustor, ali i Rundeka među najvažnije bendove/autore u povijesti hrvatske i regionalne glazbene scene. Nakon reizdanja albuma Haustor i “Treći svijet”, vrijeme je i da “Bolero” ponovno zaživi na vinilu.

Uz 180-gramski vinil s pjesmama remasteriranim s originalnih magnetofonskih vrpci, koje se mogu poslušati i na digitalnim platformama, ovo reizdanje donosi i ekskluzivne sadržaje u vidu tekstova Miljenka Jergovića, Aleksandra Dragaša, Zorana Stajčića te Petra Janjatovića, kao i raritetne fotografije iz privatne arhive Darkove supruge, Sande Hržić. U omotu se nalazi i kartica sa download kodom mp3 verzije albuma, remaster je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju, dok je za likovno oblikovanje reizdanja zaslužan Darko Kujundžić.

“Ovo je album životnih i filmskih pjesama. Katkad se izmjenjuju, a katkad bivaju i jedno, i drugo, i životne, i filmske. Temeljni žanr je lažni kaubojac. Urbani film čiji glavni junak živi kao lik iz vesterna. Ali život, naravno, nije vestern. Slušatelj iz onoga vremena teško bi se mogao sjetiti što su mu tada značili stihovi iz pjesme ‘Šal od svile’, koji su se uzdizali nad nama poput kakve himne (…) Danas, ‘Bolero’ se može slušati na dva načina: kao savršeni Rundekov vremenski stroj, koji slušatelja vraća u neko drugo, doživljeno i upamćeno stanje njegova svijeta – ono stanje koje se sentimentalno naziva mladost – i kao muzika koja je stvorena, evo, sad, i nije postojala nikada prije. Danas, ‘Bolero’ je, kao i Haustor u cjelini, a nakon Haustora i najveći dio onoga što je Darko Rundek potpisao samo svojim imenom, leksikon imaginarne muzike svijeta. Antologija izmišljenih, izmaštanih zavičaja. Savršeno mjesto na kojemu čovjek može sebe da smjesti izvan vremena i prostora u kojima živi”,  navodi u popratnoj knjižici izdanja Miljenko Jergović.

“‘Bolero’ s hitovima ‘Šejn’ i ‘Ena’, efektnim ‘Sejmenima’, globalno gledano ranim rapom ‘Take the Money and Run’, sjetnom ‘Šal od svile’ i ostalim skladbama ukazuje da na Haustor valja gledati kao na naše burevjesnike world musica. Vremena su bila sporija i analogna, ali kao da smo, barem u glazbi, više korespondirali sa svijetom nego danas u doba superbrzog interneta. Tako smo već početkom 80-ih bili navikli da naši novovalci koketiraju sa ska i reggae ritmovima, no ‘Bolero’, a prije njega ‘Treći svijet’, ukazali su da Haustor njeguje tajnu vezu i s afrobeat velikanima, karipskim ritmovima mimo reggaea i glazbenim imaginarijem Latinske Amerike, kao što je ostalo jasno da su posrijedi glazbenici stasali na improvizatorskoj i off-rock sceni, odnosno u undergroundu, da bi se kroz novi val uspjeli nametnuti kao važan, relevantan i uspješan rock i pop sastav”, napisao je uz izdanje Aleksandar Dragaš.

“Po pitanju ritma, ‘Bolero’ je možda najplesniji album Haustora koji koristi elemente, konstrukciju i produkciju pop segmenta osamdesetih, ali je nepogrešivo veže i uz ono što su Haustor bili na prva dva albuma. U lirskom dijelu kao da se traži tračak sigurnog tla u pozivu na akciju, zauzimanje stava u bipolarnom svijetu u kojem je Haustor u mentalnom smislu globalni bend, a u fizičkom u društvo koje bezuspješno pokušava pomiriti dvije suprotne doktrine – u društvu čiji kraj se nazire na horizontu”, piše u tekstu Zoran Stajčić.

“Na ponovno slušanje album ‘Bolero’ zvuči još bolje nego pre tih, skoro četrdeset godina. Možda smo tada bili bahati pa nam je bilo normalno da na gramofone stižu domaće ploče sa velikim pesmama. Možda je banalizacija kulture koja se kasnije raširila učinila ove pesme tako značajnim i voljenim. Možda im je nostalgija dala dodatnu toplinu. Možda nam te pesme vraćaju slatko sećanje na vreme kada smo bili gizdavi i jaki”, navodi o albumu Petar Janjatović.

Album Haustor – Bolero (Remaster 2023)” u prodaji je po cijeni od 22,50 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na webshopu.