Splitski Špurijus vraća se na scenu novim singlom i spotom “Apartmani”
1. rujna 2017.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Splitski Špurijus vraća se na scenu novim singlom i spotom “Apartmani”

Splitski bend Špurijus osnovan je davne 1998. iz jedinog razloga što se nigdje na lokalnoj sceni mogla čuti muzika koja bi im se svidjela, tako da su tehniku sviranja počeli savladavati stvaranjem vlastitih pjesama.

Iz te prve faze nastala su i dva demo-albuma “Čovječe, ne ljuti se” (1999) i “Matejuško, jubavi moja” (2000), a bend je svojim dvominutnim punk pričicama socijalno-ljubavne tematike s jakim dalmatinskim pečatom postao jedno od zaštitnih lica lokalne underground scene.

Uslijed nemogućnosti objavljivanja službenog izdanja i nedovoljno izraženih ambicija dolazilo je do promjena u postavi, ali se bend sve to vrijeme neprekidno zadržao na splitskoj sceni, održavajući gotovo tradicionalne fešte u klubu Kocka. Tek 2009. dolazi do realizacije prvih studijskih uradaka (“Ana, bog!” i “Splite, volim te”) i sudjelovanja na državnim demo-natjecanjima, ali je amaterski i neobavezni pristup radu i dalje ostao glavni razlog što je van gabarita Dalmacije pojam Špurijus bio poznat samo u uskim punk krugovima.

Novim promjenama u postavi, bend je napokon odlučio napraviti željeni iskorak u karijeri pa su 2015. u vlastitom izdanju izbacili singl “Šime” koji je vrlo brzo postao koncertni favorit, na čijem im tragu napokon pada na pamet snimanje albuma sastavljenog od kompletno novih pjesmama koje svojim crnohumornim temama o svim vrstama društvenog i moralnog rasula prelaze iz lokalne u univerzalnu tematiku, čime jasno daju svima do znanja da je Špurijus i nakon gotovo 20 godina rada i dalje nabrijana punk rock družina.

Album je sporadično sniman u 3/4 studiju kluba Kocka uz produkciju Marka Perčića Sule i bit će spreman za izdavanje u listopadu 2017., a uvodni singl “Apartmani”, za koji je snimljen spot u režiji Jure Knezovića i Sunčice Fradelić, klasična je tranzicijska priča o nepoštenom ostvarivanju lake zarade preko tuđih leđa.