ŽIVA uoči koncerta u Tvornici kulture: “Mislim da ću se sad neko vrijeme nakon koncerta stišati na ovoj hemisferi i pojačati na drugoj”
27. rujna 2023.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

ŽIVA uoči koncerta u Tvornici kulture: “Mislim da ću se sad neko vrijeme nakon koncerta stišati na ovoj hemisferi i pojačati na drugoj”

ŽIVA, odnosno Lucija Ivšić iz nekadašnjeg benda Punčke, svoj prvi samostalni album “ŽIVA” predstavit će koncertno u Tvornici kulture ovoga petka, 29. rujna, bez obzira što se prije koju godinu preselila u daleku Australiju.

Postoji razlog zašto Tvornica kulture i postoji razlog zašto je Lucija odletila za Australiju, a svakako postoji i jako dobar razlog zašto nikad nije odustala od glazbe. Hrvatska glazbena scena je treba i ovim materijalom je pokazala koliko je glazbeno sazrela, čak i u onim producentskim vodama. Pričali smo s Lucijom netom prije dolaska u Tvornicu kulture.

Ne volim se vraćati na razdoblje korone, ali moram te pitati s obzirom da je to razdoblje označilo i velike promjene u tvojem životu – kako je došlo do odlaska u Melbourne i u kojem trenutku je nastala ŽIVA?
“Momak je dobio doktorat u Melbourneu i samim time smo se u svega par tjedana morali spakirati i otputovati. U tom razdoblju sam još uvijek bila bez ikakvog plana i programa i jedino što je bilo jasno jest da se želim odmaknuti i početi iznova. Tako je i bilo, no onda je taj dugi lockdown poremetio puno planova… Ali i stvorio ŽIVU 🙂 Vrlo brzo sam shvatila da moram pronaći i neki vlastiti put, koji uključuje glazbu i na taj način me definira kao osobu kakvom se želim predstavljati na drugom kraju svijeta.”

Koliko je bilo teško otići iz Hrvatske?
“Dok se seliš i pripremaš, adrenalin te roka pa si uzbuđen i ništa nije teško. A kad si se već preselio na drugi kraj svijeta onda guraš do kraja 🙂 Teško je, naravno, prije svega jer je kriza identiteta koja nastupi ogromna, no ako se odlučiš to sve okrenuti u svoju korist i maksimalno iskoristiti priliku, bude sve ok. Važno je znati odakle dolaziš ali i zašto si se preselio.”

Je li teško biti daleko od Hrvatske, a u isto vrijeme održavati neke odnose s hrvatskom glazbenom scenom?
“E, to je. I to sam sad si potvrdila i nekako odlučila se ipak fokusirati na Australiju, koliko god mi je izuzetno važno zadržati vezu s hrvatskom scenom. Jednostavno sam predaleko, kad je ovdje dan, tamo je mrak, kad je tamo ljeto, ovdje je zima… Sve je obrnuto i sve zahtijeva duplo više energije. Trudit ću se i dalje, ali mislim da ću se sad neko vrijeme nakon koncerta u petak stišati na ovoj hemisferi i pojačati na drugoj.”

Glazba koju si stvarala tada ima i slavonske utjecaje, a neke pjesme su pisane dvojezično. Kako je došlo do te ideje?
“Sasvim slučajno. Kada pišem pjesme, uvijek pjevušim neke besmislice da bih stvorila melodiju i tako sam u jednom trenu shvatila da ta besmislica zvuči i poput hrvatskog i engleskog. S obzirom da su mi sad oba jezika prisutna u svakom danu, činilo mi se logično to prenijeti i u svoju umjetničku praksu.”

U Hrvatskoj su tvoj novi uradak zaista sjajno prihvatili, a kakva je situacija u Australiji?
“Sjajna! Jako sam zadovoljna kako su me primili, možda čak i bolje nego što sam očekivala. Ipak me tamo apsolutno nitko ne poznaje, niti mu riječ ‘Punčke’ nešto znači, tako da sam se morala vrlo brzo spustiti na zemlju i shvatiti da sam na samom početku. No, vrlo brzo su me u eter pozvali iz čuvenog TripleJ-a, pale su fantastične kritike i eto, iza sebe već imam dva samostalna, skoro pa rasprodana koncerta u Melbourneu 🙂 Ne mogu se žaliti!”

Kada bi mogla opisati svoju novu glazbu, kako bi je opisala, kojim riječima?
“Mračan i iskren slavic-pop.”

Baviš se i samoizdavaštvom s obzirom da je album objavljen za tvoj vlastiti label. Koliko je to bio veliki izazov za tebe? Ima li puno papirologije?
“Nema papirologije ali moraš gristi jako i biti poduzetan. Kao i sa svakim projektom koji guraš sam, nekad ti se baš i ne da, ili nemaš volje biti aktivan na društvenim mrežama, i to zna pasti baš teško. Ali nekako se digneš idući dan, nastaviš gurati i budeš sretan što radiš sve za sebe, a ne za nekog drugog 🙂 Meni barem ta spoznaja pomogne.”

Razmišljaš li o povratku ili je ipak odlazak nešto što će dugo trajati?
“Mislim da će moj odlazak biti ipak nešto dugotrajniji :)”

S obzirom na udaljenost kako si se odlučila na promociju albuma baš u Tvornici kulture?
“Rijetko je što kod mene slučajno – prije točno 10 godina su Punčke imale svoj prvi solo i to rasprodan koncert u Zagrebu u sklopu promocije albuma prvijenca ‘Sunčano s povremenom naoblakom’. I taj koncert je bio u Tvornici. Nekako sam htjela to obilježiti jer ipak je ovo sad moj solo album prvijenac i početak nove priče koje ne bi bilo bez Punčki.”

Melbourne ima oko 5 milijuna stanovnika, ali ima li srce i dušu kao Vinkulja?
“Ma kakvi!”

Ulaznice za koncert u Tvornici kulture su 8 eura u pretprodaji, dok će na dan koncerta cijena iznositi 10 eura. Dostupne su na Entrio.hr i svim prodajnim mjestima Entrija, kao i na Eventim.hr i svim prodajnim mjestima Eventima.

Foto: Martina Peranović