60 godina albuma “With the Beatles” Beatlesa
22. studenoga 2023.
Zvonko Slišurić (83 Članci)
Podijeli

60 godina albuma “With the Beatles” Beatlesa

22. studenog 1963. godine, dakle prije 60 godina, izašao je drugi album po mnogima najvećeg benda svih vremena, Beatlesa.

Album je objavljen osam mjeseci nakon debitanskog albuma “Please Please Me”  i odmah je postao hit. Iako nijedan singl nije skinut s njega, “With the Beatles” se pojavio tri mjeseca nakon što je “She Loves You” postala velika uspješnica, a samo sedam dana prije nego što su Beatlesi osvojili svijet s “I Want to Hold Your Hand” .

Sedam od 14 pjesama s albuma napisali su John Lennon i Paul McCartney. Na “Please Please Me” ovaj autorski par je publici pokazao da su više nego sposobni u pisanju vlastitog materijala, a na albumu “With the Beatles” su to i potvrdili.

Beatlesi su 1963. rijetko imali slobodan dan, imajući naporan raspored snimanja, koncerata, desetak radijskih i televizijskih nastupa i brojnih drugih javnih angažmana. Dana 13. listopada pojavili su se u nedjelju navečer u The London Palladiumu pred 15-milijunskom televizijskom publikom, osvojivši novinare s Fleet Streeta koji su skovali izraz Beatlemania kako bi opisali histeriju  obožavatelja, a sljedeći mjesec pojavili su se i pred majkom Kraljicom i princezom Margaret. Tada je Lennon u najavi između pjesama rekao: “Vi na jeftinim sjedalima, plješćite, a vi na skupim, zveckajte svojim nakitom”.

Prije dolaska na snimanje albuma “With the Beatles”, Lennon i McCartney potrošili su najbolje od svojih originalnih skladbi. Izazov pisanja novog materijala natjeralo ih je da prvo snime obrade, no par je uspio na kraju skladati mnoštvo klasičnih pjesama: “It Won’t Be Long” i “All My Loving”  bile su u rangu s bilo čim drugim što su Beatlesi snimili 1963., “I Wanna Be Your Man” kasnije je postala hit singl za The Rolling Stones, a za ovaj album otpjevao ju je Ringo Starr.

George Harrison također se pojavljuje kao autor. Njegova prva objavljena skladba, “Don’t Bother Me”, snimljena je za album,  iako ju je Harrison kasnije ubacio u svoju listu najgorih pjesama Beatlesa (uz “Maxwell Silver Hammer” i “Ob-la-di Ob-la-da”). Često se priznaje da su Lennon i McCartney do 1963. imali nekoliko godina iskustva pisanja pjesama i da su bili daleko sigurniji u svoje sposobnosti od Harrisona.

Preostalih šest pjesama bile su obrade. Odabir pjesama pokazao je zrelost grupe, s većim naglaskom na Motown i R&B pjesme. Dvije je otpjevao Harrison: “Devil In Her Heart” i “Roll Over Beethoven”.

Uspjeh njihovog debitantskog albuma, plus brojni radijski i televizijski nastupi, značili su da su Beatlesi postali samopouzdaniji u studiju do vremena kada su krenuli sa snimanjem “With the Beatles”. Međutim, i dalje su bili okovani tehnološkim ograničenjima toga vremena, pa je album je u potpunosti snimljen na dvokanalnim magnetofonima. Tek od “I Want to Hold Your Hand” prešlo se na četverokanalno snimanje.

“With the Beatles” je snimljen između srpnja i listopada 1963. Za razliku od jednostavnih izvedbi gitara, basa i bubnjeva većine pjesama na albumu “Please Please Me” , na drugom albumu Beatlesi počinju koristiti udaraljke i klavijature. 18. srpnja 1963., na prvom snimanju, Beatlesi su radili na četiri obrade: “You Really Got A Hold On Me” , “Money (That’s What I Want)” , “Devil In Her Heart” i “Till There Was You”. Konkretno, prva dva su nedvojbeno zasjenila bilo koju od obrada na “Please Please Me” i danas ostaju među najboljim snimcima grupe. Iako su imali više vremena za rad na “With the Beatles” nego na “Please Please Me” , album je snimljen u samo sedam uzastopnih dana, plus nekoliko dana za miks.

Mono je još uvijek bio najvažniji format 1963. Stereo miksevi su napravljeni, ali Beatlesi nisu prisustvovali miksu. Stereo miksevi su prvenstveno bili namijenjeni za postizanje ravnoteže između vokala i instrumenata, pri čemu je svaki obično ispunjavao jedan stereo kanala.

U vrijeme kada je objavljen “With the Beatles”, “Please Please Me” već je sedam mjeseci bio na vrhu britanske ljestvice albuma. Najprodavaniji EP 1963. bio je “Twist And Shout”, a tri njihova singla – “Please Please Me”, “From Me to You” i “She Loves You” – osvojila su vrh britanske top ljestvice.

“With the Beatles” zamijenio je “Please Please Me” na prvom mjestu i tamo je ostao 21 tjedan. U kombinaciji s uspjehom svog debija, Beatlesi su ostvarili kontinuirani niz od 51 tjedan na vrhu ljestvice.

Autor naslovnice je Robert Freeman, a po uzoru na njemačku fotografkinju Astrid Kirshener, koja se s Beatlesima druži još od 1960., dok su još svirali po podrumima i striptiz klubovima Hamburga gdje su i načinili svoj prvi (kako će sami reći) profesionalni foto session. Iz poštovanja na to prijateljstvo, tako je nastalo kultno i nadasve prepoznatljivo minimalističko djelo.