RECENZIJA: Josipa Lisac: “Dnevnik jedne ljubavi (Half-speed Master reizdanje) – veličanstveni dnevnik jednog vremena
28. studenoga 2023.
Boris Abramović (271 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Josipa Lisac: “Dnevnik jedne ljubavi (Half-speed Master reizdanje) – veličanstveni dnevnik jednog vremena

Kada se skupi fantastična ekipa u pravo vrijeme i na pravom mjestu rezultat nikada ne izostaje. A upravo se to dogodilo prilikom snimanja ovoga remek-djela od albuma koji ove godine slavi svoj pedeseti rođendan.

Josipa Lisac je već šezdesetih i početkom sedamdesetih godina (prošlog stoljeća) bila prava pjevačka zvijezda s O’Harama i Zlatnim akordima, a kada je svoj glazbeni put udružila u životni put s Karlom Metikošem dobili smo jedan glazbeni i životni par koji je bio predodređen za neke velike stvari.

Karlo Metikoš, koji je vjerojatno bio najveći zagrebački frajer koji je svoju veliku glazbenu karijeru izgradio od kraja pedesetih i u šezdesetim godinama u zemlji i inozemstvu kao Matt Collins, igrom sudbine sreo je na jednom od nastupa mladu Josipu. Rodila se ljubav, a jedna od najvećih stvari koje je iznjedrila ta ljubav je ovaj biser od albuma.

Ova ljubavna priča kao iz bajke trajala je dvadesetak godina dok nas Karlo nažalost nije napustio 1991. godine, ali iza nje ostao je sijaset predivne glazbe.

“Dnevnik jedne ljubavi” je “tour de force” njihove veze i njihove glazbe, a Croatia Records nas je ponovo počastila predivnim vinilnim reizdanjem ovoga velikog albuma povodom pedeset godina od njegovoga prvobitnog izdavanja i to u sklopu edicije Half-speed Master at Abbey Road Studios London, što znači da je master zapis albuma urezivan u pola brzine u lacquer, kako bi frekvencijski zapis, odnosno zvučna slika albuma, bili što šiti i bogatiji.

Ovu veliku odu ljubavi i mladosti u potpunosti su skladali Karlo Metikoš i Ivica Krajač, a ekipa koja je album snimila je “creme de la creme” ondašnje pop i rock glazbe. Ivicu Krajača pamtimo kao velikog skladatelja i pjevača čuvenog kvarteta 4M, a od velikog broja eminentnih glazbenika koji su sudjelovali u stvaranju ovoga albuma nabrojat ćemo skoro cijelu početnu postavu tada najjačeg domaćeg progresivnog rock benda Time (Vedran Božić, Mario Mavrin, Brane Lambert Živković, Ratko Divjak, Tihomir Pop Asanović, Dado Topić). S tim da je jedan veliki doprinos albumu dao samozatajni Brane Lambert Živković koji je potpisivao aranžmane svih pjesama i dirigent cijelog orkestra glazbenika. Uz njih na snimanju su još bili Slobodan Bodo Kovačević, Miroslav Sedak Benčić, Braco Doblekar, dok su neki od divnih glasova koji su pripomogli u pjesmama dale i Zdenka Kovačiček, Ksenija Erker i Dubravka Zubović. To je samo jedan dio ekipe koji je prelijepim stihovima ovoga albuma dao isto tako prelijepo glazbeno ruho.

“…Jedna mladost, jedan san sreće,
al’ do nje još dalek, dug put,
i dok srce na svoj put kreće,
u taj svijet ocvao i žut…”

Koncept albuma koji veliča mladost i ljubav u svim svojim usponima i padovima upravo u ovim bogatim aranžerskim izvedbama dolazi do svog punog izražaja, a upravo to što poslije pedeset godina od izdavanja zvuči jednako uzbudljivo kao i u vrijeme izdavanja govori o kakvom velikom djelu se radi. Od melankoličnih balada do pravih “rokačina” album plovi svojim morem koje je ponekad u bonaci, a ponekad uzburkano valovima.

O albumu je tijekom ovih pedesetak godina puno toga već rečeno, nećemo ga secirati, davno je to već učinjeno, nego ćemo ga se na ovaj način prisjetiti i napisati o njemu sve ono najljepše što i zaslužuje, a svakako idu zahvale na ovome bogato opremljenom reizdanju. Album je ovo koji bi svaki diskofil trebao imati u svojoj kolekciji, pogotovo ovo obogaćeno izdanje koje fantastično zvuči.

Josipa Lisac danas je diva hrvatske glazbene scene, više je nego posebna i unikatna pjevačica i osoba. Svoju ljubav prema Karlu Metikošu i dalje čuva i njeguje, što u životu što na koncertima na kojima uvijek najljepši dio čine upravo evergrini s ovoga remek djela. “Dnevnik jedne ljubavi” je dnevnik jednog divnog vremena koje je odavno iza nas, ali uspomenu na njega čuva ova ploča.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5