IZVJEŠĆE/FOTO: Halestorm u Tvornici kulture – olujno nevrijeme protutnjalo zagrebačkom Tvornicom
30. studenoga 2023.
Vedran Levi (29 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Halestorm u Tvornici kulture – olujno nevrijeme protutnjalo zagrebačkom Tvornicom

Američki Halestorm nastupio je u rasprodanoj Tvornici u sklopu turneje „Back from the Dead“ u srijedu, 22. studenog, i opet imao jednu od najboljih rock svirki ove godine u Zagrebu.

Krenimo ipak redom. Prva, od dvije, isto američke, predgrupe bila je Mothica. Iza tog zanimljivoga imena stoji McKenzie Ellis s četiri objavljena EP albuma i dva studijska. Kako je sama spomenula na koncertu, netko ju je upozorio kako ime projekta u našim krajevima zvuči kao određena vrtlarska alatka tj. motika. Što je poprilično daleko od riječi moljac tj. izvedenica engleske riječi moth. Da se netko i usudio donijeti tu alatku na koncert iz zafrkancije sumnjam kako bi osiguranje na ulazu dopustilo unošenje u Tvornicu. Kako su se u tom trenu na pozornici nalazila tri bubnja, Mothica je bila poprilično ograničena u mogućnosti hodanja. Izvela je odabranih devet pjesama i uz pljesak mjesto prepustila grupi Black Veil Brides ili skraćeno BVB kako to Amerikanci vole.

Mothica (Foto: Vedran Levi)

Iako je njihov katalog studijskih albuma veći i mogli su duže svirati izveli su 11 pjesama. Definitivno miljenici mlađe i ženske publike što se moglo vidjeti po prvim redovima. U samim počecima imali su dosta promjena u sastavu uz glavnu konstantu, pjevača Andyja Biersacka, zadnjih godina su se ustalili. Najnoviji član im je basist Ashley Purdy koji im se pridružio 2020. BVB je bio odličan uvod i zagrijavanje za ludilo koje je slijedilo.

Uz a cappella uvod „Raise Your Horns“ počeo je koncert grupe Halestorm kojima je ovo drugo pojavljivanje u Zagrebu ove godine. Prvi puta u Hrvatskoj nastupili su kao predgrupa Alter Bridgeu u Maloj dvorani Doma sportova. Prva pjesma na rasporedu bila je „I Miss the Misery“, da bi se zaredali hitovi „Love Bites (So do I), „Do Not Disturb“, „I Am Fire“, „Amen“, „Familiar Taste of Poison“…

U predstavljanju benda pjevačica Elizabeth ‘Lzzy’ Hale i ovaj put spomenula je hrvatske korijene basista Josha Smitha, te kako nigdje nije vidjela toliko lijepih žena. U jednom trenu došao je red i na solo točku njezinog brata Arejaya Halea na bubnju, koji standardno završava s njime kako svira s ogromnim setom palica dugih preko jednog metra.

Foto: Vedran Levi

S prošlogodišnjeg albuma svirali su naslovnu „Back from the Dead“ i „Wicked Ways“, a regularni dio nastupa završen je sa singlom „Freak Like Me“ s njihovog drugog albuma „The Strange Case of…“. Na povratak na pozornicu nije se dugo čekalo i započet je spletom pjesama „God Bless the Beast-Shatter Me-Raise Your Horns-Break In“. Za kraj odsvirane su „Here to Us“ i „The Steeple“ koja je ujedno i drugi singl zadnjeg albuma.

Uz toliku energiju s pozornice kao i uz konstantno sudjelovanje prisutnih svi su završili u kratkim rukavima. Nastup je trajao otprilike devedesetak minuta koje su brzo proletjele. Uz Lzzyeve riječi kako će se vratiti u Hrvatsku prvom prilikom i da su nastavili dalje svirati publika se ne bi bunila.

Halestorm je svakako protutnjao Tvornicom svom jačinom rock glazbe kakvu smo očekivali od takvog benda. Oduševljenje njihovim koncertom dijelom je moja subjektivna emocija i doživljaj, ali i preporuka za sve poklonike rock, hard rock i metal glazbe.

Foto: Vedran Levi