IN MEMORIAM: Shane MacGowan (25. 12. 1957. – 30. 11. 2023.)
1. prosinca 2023.
Ana Lešković (11 Članci)
Podijeli

IN MEMORIAM: Shane MacGowan (25. 12. 1957. – 30. 11. 2023.)

I oni koji ne poznaju (dovoljno) stvaralaštvo i značaj grupe The Pogues, mogu itekako zaključiti kako je smrt frontmena Shanea MacGowana veliki gubitak za svijet glazbe. 

MacGowana bi bilo lako otpisati kao “onog frajera sa s*ebanim zubima i problemima s alkoholom”. No, Shane MacGowan je zapravo melodijski i lirski genij – i to onaj najbolnije vrste – nedovoljno cijenjen. Poslušajmo samo “Summer of Siam” ili “A Rainy Night in Soho”. Prva je jedna od najčarobnijih pjesama koje sam ikada čula, dok se druga može smatrati jednom od najljepše napisanih ljubavnih pjesama ikada, iako je (vrlo vjerojatno) o alkoholu.

Poguesi su pod Shaneovim vodstvom stvorili (ili obradili) genijalne klasike keltskog punka i rock glazbe inspirirane irskom tradicionalnom glazbom, uključujući “Dirty Old Town” i “Sally MacLennane”. Sve to pokazuje da je MacGowan žestok isto koliko i magičan. To su znali prepoznati i drugi cijenjeni umjetnici. MacGowan je tako, između ostalih, surađivao s Nickom Caveom, Sinéad O’Connor i Steveom Earlom. Cave je MacGowana, nakon njegove smrti, nazvao “najboljim kompozitorom svoje generacije.”

Zašto MacGowan zaslužuje titulu “najboljeg kompozitora svoje generacije” najbolje se vidi u božićnom klasiku, “The Fairytale of New York”. A kako nam se Božić približava brzinom munje, ovo je valjda i savršen trenutak da ta pjesma bude izdvojena od svih ostalih u MacGowanovoj karijeri. Jer zapravo i zaslužuje.

Foto: Promo

“The Fairytale of New York” klasik je koji odjekuje svim uglovima (zapadnog) svijeta čim krene božićna groznica. Ipak, ona je više od “samo” božićne pjesme. Ona je izljev bijede, jada, toksičnosti, isto kao i ljubavi, nade i snova. Iako MacGowan nikada nije bio najbolji pjevač, njegov se vokal savršeno spaja s onim Kirsty MacColl, koja gostuje na pjesmi. Aranžmani su savršeni, a melodija takva kakvu može stvoriti samo jedan genij.

Upravo zato Shanea MacGowana ne treba zaobići niti zaboraviti. Njegove pjesme odjekuju našim životima iz godine u godinu. Na žalost, ovaj Božić on neće doživjeti. I zato, ovaj je tekst najbolje dovršiti  Shaneovim citatom:

“It was Christmas eve, babe
In the drunk tank
And an old man said to me: 
Won’t see another one.”