IZVJEŠĆE/FOTO: Buč Kesidi u Saxu – ponedeljak uveče
5. prosinca 2023.
Nikola Knežević (2777 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Buč Kesidi u Saxu – ponedeljak uveče

Glazbena atrakcija iz Pančeva u Srbiji, Buč Kesidi, trenutno najpopularniji dvojac u državama bivše Jugoslavije, započeo je sedmodnevnu rezidenciju u klubu Sax u Zagrebu.

U dosta brzom razdoblju Buč Kesidi su rasprodali svih sedam koncerata u Zagrebu koji se organiziraju u sklopu proslave 25 godina kluba Sax. Nešto slično nedavno su imali i Pipsi koji su pet dana zaredom slavili svoju diskografiju u Saxu. Par tjedana kasnije, isto mjesto, ali različita publika, predstavnici naše mladeži, neki čak i u pratnji roditelja i tek poneki stariji obožavatelj. Euforija nevjerojatna, puno glasnija, što i priliči ovakvoj vrsti glazbe. Na svaku izgovorenu riječ ovog dvojca publika se doslovno rastapala, a kako je koncert odmicao tako je sve više publika preuzela pjevanje svih pjesama benda.

Foto: zg_crnjak

Prigodno, otvaranje rezidencije prošlo je uz hit “Nema ljubavi u klubu” koji su po prvi put u Zagrebu izveli također u Saxu 2019. godine kao predgrupa Artan Liliju. Bio sam na tom koncertu. Tada sam u tek započetom hypeu u čudu gledao Buč Kesidi misleći – u čemu je kvaka? Tadašnji nastup bio je dosta blijed, što se ponajviše osjetilo izlaskom Artan Lilija na pozornicu koji ipak imaju puno kilometara u nogama. U korona periodu Buč Kesidi su nastupili u Zagrebu i održali pet rasprodanih koncerata u dvorištu ALU-a. Hype je sve više rastao, pa i glazbeno sazrijevanje ovog dvojca iz Pančeva. Odlučujem im dati drugu šansu i odlazim na koncert u Pogon kulture u Rijeci gdje sam konačno shvatio tko su i što su Buč Kesidi i zašto su popularni. A to je bilo vidljivo i u klubu Sax. Publika koja se ne želi previše opterećivati u već stresnom životnom razdoblju, upija i pronalazi se u tekstovima pjesama Buč Kesidija baziranima na zaljubljivanju, odljubljivanju, muvanju, izlascima, životima mladih i sličnim temama od važnosti za naše mlade. A glazba? Indie rock s himničnim rifovima i refrenima koji otvoreno pozivaju na zajedničko pjevanje s publikom, a ritam uvijek prati otkucavanje srca i s vremenom postaje sve brži i brži pa shodno tome i publika odlazi u sve veći delirijum.

Foto: zg_crnjak

Buč Kesidi polako prolaze kroz cijelu svoju diskografiju koja se trenutno sastoji od tri albuma. Kombiniraju starije i nove pjesme – slijede “Euforija”, “Trebaš mi”, “Stani!! Stani!!”, “Pola pet”, a potom se publika rastopila i krenula pjevati u sav glas “Kafe aparat”. Tada se i bend detaljnije obraća publici i govori kako su bili od Šalate do danas zatvoreni u studio kako bi radili na novom materijalu. Publika je bila oduševljena kad je bubnjar Zoran rekao da novi materijal izlazi brže od očekivanog – “možda čak i večeras”. Ipak, nije te večeri objavljen novi materijal, ali za očekivati je da će ovih dana barem nešto biti otkriveno.

Sing-along se nastavio i to jednim od najvećih hitova benda, “Laž”, a na sljedećoj “Kasno je” atmosfera je proključala. Publiku su “kupili” i s hitom “Tiho”, a slično je bilo i na pjesmi “Između nas” koju je publika većinom sama otpjevala. Po prvi put uživo izveli su pjesmu “Pusti da gori”, a u nekoliko navrata bend je pitao publiku što da izvode, kao i kojem albumu da se najviše posvete. Glasovi su prevagnuli za “Đuskanje ne pomaže”, a službeni dio koncerta završavaju u psihodeličnom i poprilično noise momentu s pjesmom “Nebitna (…ne mogu da)”. Publika poziva bend na bis na kojemu još jednom izvode “Nema ljubavi u klubu”. Prošlo je tek sat i pol vremena, a koncert je bio gotov. Svi smo htjeli još, ali nismo to dobili. Sretnici su oni koji će ići na još pokoji koncert u ovom nizu. Za razliku od nekih drugih bendova gdje očekujete euforiju na najvećim hitovima, ovdje je situacija bila drugačija. Sve pjesme su dočekane s oduševljenjem. Svakako treba spomenuti i pjesme “Subota” ili “Nedjelja ujutru” koje su također dio njihovih najvećih hitova.

Foto: zg_crnjak

Moram istaknuti da je bend zvučao zaista sjajno, moćno, izvedbeno su bili konkretni i bez greške. Osjeti se da su brzo sazreli i da je ovo samo početak njihove impresivne karijere, doduše koja je već impresivna. Razglas i rasvjeta su bili doista na visini zadatka ove koncertne atrakcije. Sladak moment je bio izlazak publike iz Saxa uz pjesmu “Watermelon Sugar” Harryja Stylesa koju su svi pjevali naglas. Potrajao je taj izlazak, pa su se pjevali još neki aktualni pop hitovi. Lica publike sretna, što je najvažnije, a tek je ponedjeljak. Što će sve biti do kraja tjedna znat će oni koji će sljedećih večeri boraviti u Saxu.

Set lista:
Nema ljubavi u klubu
Euforija
Trebaš mi
Stani!! Stani!!
Pola pet
Kafe aparat
Laž
Subota
Kasno je
Tiho
Pusti da gori
Draga
Čekam te (i ne idem bez tebe nigde)
Tone grad
Nedelja ujutru
Uragan
Curimo po asfaltu
Idemo do hodnika
Skupi snagu
Nebitna (…ne mogu da)
Đuskanje ne pomaže

Bis
Nema ljubavi u klubu

Foto: zg_crnjak