IZVJEŠĆE/FOTO: Urban&4 u Pogonu kulture u Rijeci (2/2) – zakucavanje za kraj koncertne godine
31. prosinca 2023.
Nikola Knežević (2794 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Urban&4 u Pogonu kulture u Rijeci (2/2) – zakucavanje za kraj koncertne godine

Pogon kulture bio je zadnja dva dana mjesto gdje sam zaključio koncertnu godinu 2023., a i mjesto gdje su Urban&4 završili još jednu uspješnu godinu, najuspješniju u svojoj karijeri.

Ako ste čitali osvrt s prvog koncerta, mogli ste zaključiti da će ta večer biti teško nadmašiva, ali dogodila su se neka nova iznenađenja, eksplodirala je neka još veća energija, a koncert je ispao njihov najbolji ove godine, bez obzira na Arenu Zagreb. Usudio bih se reći i najbolji njihov koncert na kojem sam ikada bio, a sve kreće od ranih 2000-ih godina kada sam se prvi put sreo s njima. Dolaskom u Pogon ponovno sam bacio oko na stage produkciju i shvatio da je dodan jedan mikrofon sa stalkom, što je dalo za naslutiti da se priprema nekakvo gostovanje. Za razliku od prethodnog dana Urban&4 su koncert otvorili uštekani i to s “Biram ptice” da bi bez velike najave odmah izveli novi-stari dio njihovog repertoara “Kasno je za ljubav”. Prostor je i ovoga puta bio krcat, a publika super raspoložena. Sve je bilo posloženo da ova večer bude također uspješna. Damir je na pozornici ponovno bio pričljiv i rekao je kako na ovom koncertu nema suprugu u vidokrugu svojeg lijevog oka koja mu treba pokazivati kada da stane s pričom, tako da je odmah u šali dodao da će ovo biti i večer u kojoj ga nitko ne može zaustaviti. Ta njegova doza humora u kombinaciji sa zaista lijepim porukama ispunjenima ljudskom toplinom, ali i pričama iz prošlosti, osvaja nas od prve do zadnje minute koncerta. Da ne govorim o toplom odnosu između njega i Četvorke.

Set lista je bila isprepletena s pjesmama s albuma “Lipanj, srpanj, kolovoz” i stari(ji)m hitovima, a kao što sam ranije rekao, bilo je i par divnih iznenađenja koja će ovaj koncert dovesti do usijanja. “Div”, “Sama”, “Sutra ćemo pričati”, “Nitko osim nas”, “Kuća sjećanja”, između “Moja” i “Odlučio sam da te volim”, pjevanje s publikom je bilo izvanredno, izvedba bez greške, često se događa i da publika na suho završava pjesme. Prvo iznenađenje je bila “Kundera” koju ne možemo previše čuti u zadnje vrijeme na repertoaru, a potom i dolazak na pozornicu Danijele Hajdinjak iz showa The Voice koja je odlično (jest s malom tremom) otpjevala “Astronauta”. Damir je ispričao priču o The Voiceu za koji ga godinama nagovaraju da se iznenadio koliko se mladih ljudi prijavilo upravo iz Rijeke. I u trenutku kad se mediji raspisuju vijestima o odlascima iz Hrvatske, nitko ne piše o tome da se u Hrvatsku iz Kanade vratila obitelj Hajdinjak, a divna Danijela se prijavila u show The Voice kako bi njezin talent konačno bio otkriven. Bio je ovo super uvod u glazbeno, izvedbeno i hitoidno najbolji dio večeri kada su nas Urban&4 počastili s pjesmama “Ruke”, “Mjesto za mene”, “Iskra” i “Mala truba” koja se kao i uvijek koristi za još jedno toplo predstavljanje članova benda, a potom i odlazak s pozornice. Damir se naklanja publici i radi jednu divnu gestu, napušta pozornicu licem prema publici kako im ne bi okrenuo leđa i obezvrijedio njihovu prisutnost i važnost u cijeloj glazbeno-diskografskoj priči ovog benda.

I kada misliš da ne može bolje, Urban&4 su pripremili pravo zakucavanje za kraj koncertne godine uz dva bisa. Ako je zadnji dio regularne set liste bio najbolji dio koncerte, onda je prvi i drugi bis bio najemotivniji dio. Na početku prvog, kao što su to i uradili večer prije, čuli smo live izvedbu nove pjesme “Blijeda u proljeće” u akustičnom aranžmanu, a koju je publika već za drugu večer naučila napamet. Očekujemo standardno “Nebo”, ali ipak prije slijedi “Kornjača”, pjesma koju su često u publici uzvikivali da ju stave na repertoar. Bila je to nevjerojatna izvedba u kojoj me ponovno dirnuo Luka Toman svojom gitarom, ali i Damir sa svojim vokalom, kao i Sandi Bratonja kao prateći vokal. Iako je doista teško nekoga izdvojiti. Bio sam na toj pjesmi emotivno na koljenima i čekao trenutak koji će mi poput munje proći kroz srce. Ne, to nije bilo na “Nebu”, niti na još jednom iznenađenju, pjesmi “Black Tattoo”, to je bilo na drugom bisu kada je Damir rekao da ćemo se rastati kao ljudi, s greškom. “Otrovna kiša” je bila oproštajka, pjesma koja je označila kraj ove godine, pjesma na kojoj sam se emotivno raspao i zaplakao kao da ju prvi put čujem u životu. Ali čuo sam ju po prvi put na pravi način i u pravom okruženju. Kako su posebno zvučali na ovoj pjesmi. Bila mi je potrebna očito te večeri, kada razmišljaš o životnim promjenama korak do nove godine, kada postaješ svjestan nekih stvari kojih nisi bio svjestan do sada. Nevjerojatno, ali istinito, na “Otrovnoj kiši” mi se dogodio taj trenutak. Za mene su je izveli bez greške. Zadnji naklon prema publici, Damir skuplja polako svoju bilježnicu s tekstovima pjesama, gasi ponovno svjetlo na notnom stalku, zasvira nakratko usnu harmoniku, pokloni je djevojci kraj mene i izrekne najtopliju i u isto vrijeme iznimno moćnu poruku – “nemojte odustati od ovog grada”. Dodajem na ovo – nemojte odustati od sebe, nikada.

Tri sata je trajao koncert i znam da zvuči kao nemoguće, ali koncertima u Pogonu kulture Urban&4 uspjeli su nadmašiti veličanstvenu Arenu Zagreb. Nadmašili su i sve ostale koncerte ove godine i upravo zbog toga ih stavljam na prvo mjesto svoje imaginarne liste najboljih domaćih koncerata 2023. godine. Osjećao sam da bi se to moglo dogoditi u fotofinišu ove godine, zato sam znao da moram biti u Rijeci 29. i 30. prosinca.

Set lista:
Biram ptice
Kasno je za ljubav
Div
Kundera
Sama
Sutra ćemo pričati
Moja
Odlučio sam da te volim
Nitko osim nas
Kuća sjećanja
Moja voda
Astronaut
Ruke
Mjesto za mene
Iskra
Mala truba

Bis 1
Blijeda u proljeće (akustično)
Kornjača
Nebo
Black Tattoo

Bis 2
Otrovna kiša

Foto: Pikutik