FOTO: Elis Lovrić u Japanu spojila dvije potpuno različite kulture
12. siječnja 2024.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

FOTO: Elis Lovrić u Japanu spojila dvije potpuno različite kulture

Dvotjedna koncertna turneja Elis Lovrić u Japanu spojila je “dva mora” i dvije potpuno različite kulture. Jezikom glazbe emocije plove svim morima svijeta.

“Dva mora, jedno nebo – Hrvatska i Japan 2023.” naziv je turneje na kojoj je istarska kantautorica Elis Lovrić u prosincu, u šest japanskih gradova predstavila svoje dvostruko vinilno izdanje albuma “Kanat od mora / Umi no uta” i istoimenu knjigu poezije i kratke proze. Posebnost ovog izdanja je u tome što sadrži i dvije Elisine pjesme pjevane na japanskom, snimljene u suradnji s nagrađivanom japanskom glazbenicom Utako Toyama.

O albumu je poznata britanska umjetnica Nellie Shepherd napisala:

“Ovaj najnoviji album Elis Lovrić, istaknute autorice glazbenog pripovijedanja, dirljiva je posveta baštini i kolektivnom pamćenju. Evokativnom pričom koja isprepliće osobna i zajednička sjećanja, Elis vješto vodi publiku na intimno putovanje kroz zaboravljene istarske krajolike. Svaka pjesma je dirljiv podsjetnik na trajnu moć materinjeg jezika, nadilazeći geografske granice i njegujući osjećaj duboke pripadnosti među ljudima širom svijeta. Ovo čarobno glazbeno tkanje nitima međukulturalne suradnje upotpunjuje gostovanje japanske glazbenice Utako Toyame. Tako KANAT OD MORA postaje svjedočanstvo o istinskoj moći glazbe u nadilaženju jezičnih barijera i njegovanju osjećaja zajedništva.” 

I upravo je to misija koju Elis ostvaruje svojim autorskim skladbama i gostovanjima u dalekim zemljama svijeta dokazujući da se glazba sluša srcem, a naizgled nerazumljive riječi postaju jasne kroz emociju koju glazba prenosi.

Knjigu i tekstove pjesama je na japanski jezik prevela prof. Irena Srdanović koja je s Elis gostovala u Japanu kao konsekutivna prevoditeljica sudjelujući zajedno s njom u programu.

Glazbeno-poetsko putovanje započelo je radionicom i koncertom koji je izazvao brojne pozitivne reakcije i oduševljenje publike u Međunarodnom kulturnom centru u Kawasakiju. Posebno je lijep prijem program doživio u Glazbenim školama u Osaki i Kobeu gdje su studenti pod vodstvom Elis i Utako naučili pjevati naslovnu pjesmu “Kanat od mora”, dijelom na labinskoj cakavici, dijelom na japanskom jeziku, a čije se snimke mogu vidjeti na društvenim mrežama. U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju, pred brojnim visokim dužnosnicima Japana i Hrvatske, Elis je održala koncert na kojemu su joj specijalne gošće bile članice klape Dišpet i Utako Toyama. Za ovu je prigodu Ivana Tolić iz klape Dišpet napravila vokalni aranžman Elisine pjesme “Kanat od mora” koju su zajedno otpjevale kao bis Elisinog koncerta. U Hekinanu, pulskom gradu pobratimu, upriličen je prijem kod gradonačelnika g. Masanobe Negite, a dan kasnije Elis je svoj solo koncert održala kao dio tradicionalnog Kirakira Walk Festivala. U jutarnjim su satima, u gradskoj dvorani, Elis i Irena održale glazbeno-jezičnu radionicu i radionicu upoznavanja s našom kulturom, jezikom i tradicijom. Održane su radionice i nastupi Elis Lovrić na Sveučilištu Kansai u Osaki i Sveučilištu Tsukuba u Tsukubi, a posljednjeg dana boravka u Japanu Elis je održala koncert na završnoj večeri 2. Japan Croatia Film Festivala u Tokiju gdje je, osim skladbi s albuma, prigodno otpjevala i službenu himnu pulskog filmskog festivala “Film pod zvijezdama” koju je skladala ovog ljeta za jubilarno 70. izdanje festivala.

Ovo gostovanje u Japanu bilo je i prigoda da se predstavi studijski program japanskog jezika pri Odsjeku za azijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kojeg vodi prof. Irena Srdanović i da se ostvare kontakti za buduće suradnje s japanskim obrazovnim i kulturnim institucijama.

Elis je zahvalna svojim suradnicama zahvaljujući kojima na koncertima nosi originalne haljine i nakit usklađene s bojama ciklama, lavande, šparoga, mora, kamena i istarske zemlje koje često spominje u svojim pjesmama.

Foto: Privatna arhiva Elis Lovrić