Otkrivena zadnja pjesma Toše Proeskog koja je završena uz pomoć AI tehnologije
29. siječnja 2024.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Otkrivena zadnja pjesma Toše Proeskog koja je završena uz pomoć AI tehnologije

“Kažu da vrijeme, vrijeme liječi sve, ali što mi vrijedi vječnost bez tebe”, stihovi su iz refrena posljednje pjesme koju je otpjevala jedinstvena i najveća makedonska glazbena zvijezda Toše Proeski.

“Kažu da vrijeme liječi sve” naziv je pjesme za koju se činilo da možda nikada neće ugledati svjetlo dana. Ali uz pomoć nove AI tehnologije, vokali i klavir izdvojeni su kako bi se napravila studijska snimka iz dema. Ostavljena u amanet jednom od rijetkih pravih prijatelja koje je Toše imao u životu – poznatom makedonskom radijskom voditelju, DJ-u i producentu Kirilu Zarlinovu poznatijem kao DJ Eric Fox. On odlučuje završiti demo snimku potpuno uređenu i dati je kao poklon od Toše svim njegovim obožavateljima povodom njegovog rođendana, da se njegov lik i djelo nikada ne zaborave.

Prva demo snimka nastala je u rujnu 2004. u Kirilovom kućnom studiju. Autor glazbe i teksta je Zoran Đorđević, a aranžman i produkciju potpisuje Kiril Zarlinov (DJ Eric Fox). Miks i mastering radi poznati inženjer koji već dugi niz godina živi i radi u SAD-u, Kostadin Kamčev, (Mozart Studio iz New Јerseya), koji ima tri nominacije na dodjeli glazbenih GRAMMY nagrada za najboljeg miks inženjera.

„Veliko hvala cijeloj ekipi koja je nesebično pomogla u realizaciji pjesme; Davor Jordanovski, Darko Tasev, Ile Spasev, Jovan Jovanov i Aleksandar Tasić iz Leskovca. Posebno hvala Aleksandru Trajanovskom koji je donio pjesmu u Makedoniju i ponudio je Tošetu“, rekao je Kiril.

Za spot se pobrinuo tim “Studio 351” iz općine Kavadarci, svjetski poznat po izradi lyric spotova za najveće svjetske zvijezde kao što su Ariana Grande, David Guetta, Ed Sheeran i mnogi drugi.

“Najveća hvala Tošinoj obitelji na neizmjernoj podršci ovom projektu. Dječak ‘ljubav’, dječak ‘energija’ došao je na ovaj svijet prije 43 godine i svojom čarolijom u glasu, karizmom, šarmom, skromnošću, dobrotom i ljudskošću uspio dotaknuti milijune srca i uljepšati stotine dječjih života. Liječi li vrijeme sve? Čini se da vrijeme nikad ništa nije izliječilo, jednostavno se čovjek navikne živjeti s tom boli. Ostajemo živjeti s njegovom glazbom koja budi snažne emocije, biti ponosni na njegova glazbena postignuća i dostignuća, pratiti njegov humanitarni rad i imati odgovornost čuvati i njegovati uspomenu na njega”, stoji u objavi za medije.