Marčelo novom pjesmom prikazao “zombi apokalipsu” današnjeg vremena
14. lipnja 2020.
Music Box (9735 Članci)
Podijeli

Marčelo novom pjesmom prikazao “zombi apokalipsu” današnjeg vremena

Službeno nakon šest godina, ovaj put u izdanju Dallas Recordsa i Lampshade Medie kao najavu dolazećeg albuma “Nojeva varka”, Marko Šerić Marčelo i bend objavili su novi singl “Udahni”.

Osim Marka, singl autorski potpisuju Nevena Glibetić NensiRade Sklopić Raid i Filip Krumes, dugogodišnji suradnici koji će i ovoga puta zajedničkim snagama stati iza konceptualnog dijela sastavljenog iz 13 pjesama i nekoliko “intermezza”.

Pjesma odašilje itekako snažnu poruku trenutne situacije društva potkrijepljena moćnim rimama i ubitačnim flowom koji cijelo vrijeme stvaraju napetost koja kulminira na kraju pjesme neočekivanim pojavljivanjem osamnaestočlanog zbora.

“Tema nam je pokušaj osobne, pojedinačne ravnodušnosti kao odgovor na opću. Svojevrsna emigracija u sebe same, u Noevu arku usred potopa, u ulogu pukog promatrača umjesto aktera. Kroz pjesme koje funkcioniraju kao poglavlja priče, premda će se svaka moći slušati i zasebno, album preispituje možeš li postati flegma ako nisi; u tom smislu, priča putuje do osobnog naslova, do činjenice da je arka jalova odluka ako naprosto nisi taj koji odustaje.” -objašnjava Marko Šelić koji ove godine, osim na albumu, radi i na novom romanu.

Spot “Udahni”, snimljen u Šabačkom kazalištu dočarao je ‘zombi apokalipsu’ našeg vremena uzrokovanom političkim zbivanjima, utjecajem medija i otuđivanjem čovjeka od ostataka svijeta. Spot je režirao Nemanja Maraš, za vizualne efekte pobrinuo se Milan Subotić, dok je izvrsni aranžman osamnaestočlanog zbora napravio Vladimir Lalić, umjetnik čija darovitost podjednako pokriva bavljenje slikarstvom i glazbom.

Bend će u narednim mjesecima vrijedno raditi na novim pjesmama, o čemu Marko kaže i ovo: “Vidim da su pojedini mediji, čak i nakon 15 godina našeg rada, skloni da najbliže suradništvo tretiraju kao ‘gostovanje na pjesmi’. Obitelj ti nije gost. Ovo je naš kolektivni autorski rad, zajedno smo i na bini i u studiju – ili, kako jedna moja prijateljica lijepo kaže o prijateljstvu, mi smo ljudi koji zajedno promišljaju život idući kroz njega.”

Reakcije na videospot i pjesmu nam nisu poznate iz razloga što su komentari onemogućeni uz objašnjenje: “Skidanje i objavljivanje ovog videa je zabranjeno. Pošto u našoj zemlji nema slobode govora bez posljedica, solidariziramo se: komentiranje je ukinuto.”

Dok su prikupljali ideje i spremali se za novi studijski poduhvat, koncertnu stanku nisu pravili: osmeročlani sastav, u kome su, osim spomenute četvorke i Max Kochetov (saksofon), Marko Fabry (bas), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavijature) i Aleksandar Cvetković Drama (bubanj), u svako doba spremni na pozornoci podijeliti energiju s publikom i oduprjeti se aktualnoj šundizaciji muzike.

Foto: Ana Kašćelan