Umro Petar Luković, legenda jugoslavenske i srpske rock kritike
12. veljače 2024.
Music Box (11069 Članci)
Podijeli

Umro Petar Luković, legenda jugoslavenske i srpske rock kritike

Nakon duge i teške bolesti, srpski novinar, rock kritičar i do zadnjeg dana glavni urednik XXZ magazina, Petar Luković, preminuo je u 74. godini života.

Rođen je 21. siječnja 1951. godine u Kraljevu u Srbiji, a karijeru započinje kao novinar Duge. Kao politički i rock’n’rol kritičar pisao je za mnoge jugoslavenske novine i časopise, kao što su Džuboks, Mladost, Polet, Nedelja, Nedjeljna Dalmacija, Politika, Oslobođenje, Vjesnik, Rok 82, Rok i dr. Bio je glavni urednik časopisa Tajne, koje se bave paranormalnim pojavama, i časopisa Seks klub, prvog porno časopisa u Srbiji. U periodu od 1991. do 1996. godine radio je za beogradski tjednik Vreme, gdje je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. godine pisao je za Našu borbu. Za hrvatski satirični tjednik Feral Tribune piše od njegovog osnivanja 1984. godine. Surađuje sa časopisima Reporter iz Beograda, Dani iz Sarajeva i Mladina iz Ljubljane.

Za svoj rad dobio je i razna priznanja, a kako piše XXZ magain, kao najvažniju i najdražu nagradu isticao je titulu Počasnog građanina Sarajeva koju je dobio 2010. godine. Od 2008. do 2016. godine bio je glavni i odgovorni urednik portala E-novine, a zadnjih 7 godina i regionalnog poratla XXZ magazin.

Izvor: Wikipedia/XXZ magazin

Foto: YouTube screenshot