Zajednički koncert Monsieur Doumani iz Cipra i domaćeg Dunjaluka ovog tjedna u Močvari!
27. veljače 2024.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

Zajednički koncert Monsieur Doumani iz Cipra i domaćeg Dunjaluka ovog tjedna u Močvari!

Vrelo zvuka predstavlja zajednički nastup grupa Monsieur Doumani i Dunjaluk koji će uslijediti kao kulminacija njihovog zajedničkog rada! Koncert će se održati u Močvari, 1. ožujka 2024. s početkom u 21:00.

Nakon 70 koncerata u nešto više od 6 godina Vrelo zvuka ponosno najavljuje svoju prvu produkciju – zajednički koncert grupa Monsieur Doumani i Dunjaluk. Sve se događa u sklopu rezidencije gdje će ciparski trojac iz Monsieur Doumani u Zagrebu zajedno raditi s Dunjalukom, a na ovom koncertu ćemo premijerno čuti i zajedničke pjesme koje će nastati u sklopu te rezidencije. Ovo je prva ovakva produkcija Vrela zvuka kojom nastojimo povezati domaće sa stranim glazbenicima. Ovaj koncert je povezan i s velikom obljetnicom emisije Izvorišta na Radio Studentu koja će upravo tog tjedna doći do svojeg 400. izdanja.

“S obzirom na senzibilitet oba benda, ali i činjenicu da za i jedne i druge možemo reći da su prijatelji Vrela zvuka, logičan je bio odabir da upravo Monsieur Doumani i Dunjaluk spojimo za naš prvi projekt rezidencije stranog benda i zajedničkog rada s domaćim. Na koncertu ćemo čuti rezultate tog rada, ali i samostalne nastupe i jednih i drugih”, kažu organizatori.

Monsieur Doumani ne treba posebno predstavljati zagrebačkoj publici. Ovaj ciparski trojac već je tri puta gostovao u Močvari i svaki put napravio koncert za sjećanje, bilo da je to bilo prvi put u šatoru, bilo u onim pandemijskim uvjetima ili u studenom 2022. kada su napravili pravi psihodelični show. Osnovani su 2011., na početku su svoj stil vezali uz ciparske tradicijske pjesme, ali su brzo krenuli s autorskim pjesmama. Iako se poigravaju s tradicijom, oni u svojim tekstovima govore o velikim problemima u društvu, a posebnu pažnju pridaju podijeljenosti Cipra te se zalažu za brisanje granica na otoku/državi. Monsieur Doumani su za svoj rad dobili brojne nagrade, a posebno treba istaknuti kako ih je ugledni Songlines 2019. proglasio najboljom world music grupom na svijetu.

Dunjaluk je nastao 2020. godine, a njihov glazbeni stil je najlakše opisati kao sevdah za one koji misle da ne vole sevdah. Dunjaluk je u potpunosti ogolio sevdah i pristupio mu na novi način – vokalna interpretacija je prilično drukčija od tipičnog, sevdalijskog načina pjevanja, a električna gitara tim pjesmama daje novi zvuk, od jazza, preko ambijentalnih dijelova do noisea. Dunjaluk je svoj album objavio krajem 2022., a prošle godine su imali dosta zapaženih nastupa po cijeloj Europi, od Fira Mediterrània festivala u Španjolskoj, preko Resonator Festivala u Danskoj do Balkan: MOST festivala u Mađarskoj.

Uz nastupe Monsieur Doumani i Dunjaluka, pripremaju se i dva sjajna DJ gostovanja. Svoj izbor glazbe će nam predstaviti Ula Nowak iz Poljske, novinarka, producentica, kuratorica, menadžerica međunarodnog programa na OFF Festival Katowice. Tu će biti i Silvij Skok iz Slovenije koji radi za Glitterbeat Records, najbolju world music izdavačku kuću u svijetu posljednjih nekoliko godina.