RECENZIJA: Vlatka Stefanovski & Miroslav Tadić (ft. Theodosii Spassov): “Treta majka (reizdanje)” – biser u vinilnoj kolekciji akustičnog etno blaga Makedonije
18. ožujka 2024.
Boris Abramović (285 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Vlatka Stefanovski & Miroslav Tadić (ft. Theodosii Spassov): “Treta majka (reizdanje)” – biser u vinilnoj kolekciji akustičnog etno blaga Makedonije

Ovo naravno nije prava recenzija, prave recenzije ovog albuma napisane su većinom u vrijeme njegovog objavljivanja (2004. godine), ovo je samo podsjećanje na jedan odličan album i jedna preporuka za nešto što ste možda do sada propustili imati u svojoj kolekciji, a od sada možete imati i u vinilnom izdanju.

Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića stvarno ne treba posebno predstavljati, ova dva gitaristička virtuoza među ponajboljim su ambasadorima gitare, ne samo s ovih naših prostora nego i mnogo šire, a na projektu Treta majka” pridružio im se na kavalu Bugarin Theodosii Spassov, jedan od najtalentiranijih glazbenika istočne Europe i dobitnik nagrade Grammy, glazbenik koji je nastupao na svim kontinentima. Kaval je stara narodna flauta s Balkana, porijeklom iz Bugarske i izvrsno se uklopila u iznimno zanimljivo etno naslijeđe Makedonije i istočnog Balkana.

Na albumu je deset kompozicija koje je ovaj virtuozni gitaristički duo (pojačan Spassovim) obradio na sebi poseban i svojstven način i obojica su dali svoj golemi obol svakoj obrađenoj pjesmi, a to su sve uglavnom poznati ili nešto manje poznati makedonski etno klasici.

Fantastično je čuti Stefanovskog koji drži te poznate makedonske ritmove svojom gitarom u donjim lagama dok Tadić ispisuje divne melodije svojim instrumentom, da bi se situacija začas okrenula. Bez obzira što su obojica iznimni gitaristički virtuozi u njihovoj svirci nema gitarističnog “gimnasticiranja”, sve je odsvirano s mjerom, a Theodosii Spassov u svojim je momentima isto tako pogodio srž balkansko-makedonskog etna.

“Treta majka” činit će jedan od bisera svake kolekcije vinila i na dobroj audio opremi uživat ćete u akustici ove ploče, a eto nakon dvadeset godina čekanja od izdavanja ovog albuma napokon smo dočekali i ovo vinilno (re)izdanje. Trojica fantastičnih i svjetski poznatih glazbenika priuštit će vam puno užitaka dok slušate ovaj album.

Svaka pohvala izdavačkoj kući Scardona koja se pridružuje drugim diskografima u vinilnoj utrci. “Treta majka” je samo početak! Nadajmo se.

Popis pjesama:
Sanoc sedam treno
Ne si go prodavaj Koljo
More sokol pie
Anadolu Oyun Havasi
Kalesh Andjo
Kasapsko oro
Opa-iha
Kirajdzice, jabandzice
Ej ti momce Ohridjance
Eleno mome

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5