IZVJEŠĆE/FOTO: Metal Masters turneja u Beču – sve samo ne prvoaprilska šala
5. travnja 2024.
Vedran Levi (37 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Metal Masters turneja u Beču – sve samo ne prvoaprilska šala

Judas Priest, Saxon i Uriah Heep tri su imena koja su ponaosob bitna za definiranje i razvoj, ne samo britanske, već i svjetske rock/metal scene. Imati ih zajedno na jednom mjestu poslastica je za sve ljubitelje žestokog zvuka što se moglo vidjeti u krcatoj bečkoj Stadthalle D.

Kao i na prethodnim koncertima turneje Metal Masters prvi na pozornici bili su Uriah Heep s pjesmom “Save Me Tonight” sa zadnjeg studijskog albuma “Chaos & Colour”. Pjevač Bernie Shaw spomenuo je kako su im nastupi kratki, otprilike 40-ak minuta, pa ne mogu izvesti sve što bi htjeli. Ipak su s novog album izveli i pjesmu “Hurricane”, dok je publika najbolje reagirala na zadnje dvije pjesme “Easy Livin'” i baladu “Lady in Black”. Iako bend postoji od 1969. i promovira 25. studijski album, zadnjih godina, možda i dekada, izostao im je album koji bi ih vratio na top liste, zbog čega i imaju manju satnicu.

Uriah Heep (Foto: Vedran Levi)

Saxon, iako šest godina mlađi, zvučao je izvrsno. Svoj nastup započeli su naslovnom pjesmom novoga albuma “Hell, Fire and Damnation”, ako izuzmemo intro “The Prophecy” koji im služi kao najava. S tog albuma, kako imaju veću satnicu od Uriah Heepa, izveli su još i “There’s Something in Roswell”, te “Madam Guillotine”. Naravno, nisu izostali ni neki hitovi poput “Heavy Metal Thunder”, “And the Bands Played On” ili “Denim and Leather”. Za razliku od većine bendova koji svoj set pjesama ne mijenjaju na turneji, pjevač Biff Byford dao je priliku birati koje pjesme žele čuti, tako je publika glasala za “Crusader”, “Broken Heroes” i “Denim and Leather”. Saxon je koncert u Beču završio pjesmama “Wheels of Steel” i “Princess of the Night”.

Saxon (Foto: Vedran Levi)

Malo iza devet sati došao je trenutak koji su svi prisutni čekali. Prvo s uvodnom pjesmom “War Pigs” Black Sabbatha, pa zatim “Invincible Shield” uvodne teme novoga albuma, Judas Priest svoj povratak na pozornicu u Beču, nakon pada zastora, počeo je kako starta i album, pjesmom “Panic Attack”. No, mjesta za paniku nije bilo, pogotovo nakon uvodnog riffa “You’ve Got Another Thing Comin'”. S obzirom na broj njihovih poznatih pjesama na koncertima će uvijek nedostajati dobar dio njih. Teško je obuhvatiti sve albume i sve njihove faze, pogotovo kad se pokušava donekle promovirati i novi album s kojeg su, osim već navedene, izvedene “Crown of Thorns” i naslovna “Invincible Shield”. Neke pjesme Judas Priesta su vječne i nemoguće ih je zaobići kao što su “Breaking the Law”, “Love Bites”, “Turbo Lover”, “Sinner” ili “Metal Gods”, te obrada Fleetwood Macove “The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)”.

Priest već neko vrijeme svoj ‘regularni’ dio koncerta završava s pitanjem bubnjara Scotta Travisa publici koju pjesmu još žele čuti. Naravno to uvijek biva “Painkiller”. Kako zbog bolesti na turnejama već neko vrijeme nema gitarista Glenna Tiptona, mijenja ga Andy Sneap, u videu koji je pratio pjesmu pojavljivao se u vrijeme gitarskih solo dionica što mu je svojevrsni hommage i zahvala za sve provedene godine u bendu.

Judas Priest (Foto: Vedran Levi)

Zatim dolazi mala pauza kako bi ih se ponovo dozvalo na pozornicu. Doduše bend se vratio i prije nego što se očekivalo, jer je skoro odmah krenuo uvod “The Hellion” koji se nastavlja s pjesmom “Electric Eye”. Nije se moglo ni bez tradicionalnog izlaska na pozornicu Roba Halforda s Harley motorom za pjesmu “Hell Bent for Leather”, a kao zadnja pjesma svirana je “Living After Midnight”. Judas Priest u sastavu: Rob Halford za mikrofonom, Ian Hill na bas gitari, Scott Travis na bubnjevima, te Richie Faulkner i Andy Sneap na gitarama, oprostio se od prisutnih uz taktove Queenove pjesme “We Are the Champions”. Na projekciji u pozadini pisalo je, što je vjerojatno nada većine prisutnih, kako će se Judas Priest vratiti. Kao i prethodna dva benda, Judas Priest u svom sastavu ima jednog člana koji je od samih početaka, basista Iana Hilla, u Saxonu je to pjevač Biff Byford, a u Uriah Heepu gitarist Mick Box, što je još jedna poveznica ova velika, ali i vremešna tri benda. Nažalost u takvoj situaciji nikad se ne zna hoće li biti u prilici u budućnosti vratiti se na turneju i u kojem sastavu. Bez obzira na razliku u godinama među određenim članovima benda ovo je bila iznimna večer, gdje su sva tri benda odlično zvučala na što bi im neki puno mlađi, a isto poznati bendovi, pozavidjeli.

Pišu: Orsat Brnada i Vedran Levi

Foto: Vedran Levi