Gretta uoči slavljeničkog koncerta: “Nismo isti kao prije 20 godina, tada smo samo maštali da jednog dana objavimo album”
9. travnja 2024.
Nikola Knežević (2807 Članci)
Podijeli

Gretta uoči slavljeničkog koncerta: “Nismo isti kao prije 20 godina, tada smo samo maštali da jednog dana objavimo album”

Gretta obilježava veliki jubilej – slavi dvadeset godina benda! Veliki slavljenički koncert će se održati u srijedu, 10. travnja, u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar.

Uoči slavljeničkog koncerta razgovarali smo s Hrvojem Medanićem, autorom i gitaristom Grette koji se za početak vratio 20 godina unatrag i uvjeta u kojima je nastao bend.

“Zapravo, jako rado se sjetimo tih trenutaka, bili smo 20 godina mlađi, puni energije, često smo išli na razne koncerte demo bendova s kojim smo se i sprijateljili (Gatuzo, Dosh Lee, itd…) i bilo nam je bitno samo da što više sviramo gdje god je moguće. Organizirali smo koncerte pod imenom “rock eksplozija” i maštali smo da ćemo možda jednog dana objaviti album.”

Ajmo reći da se negdje na sredini ovih 20 godina našla pjesma “Malena” koja vam je zapravo podigla rejting među publikom i samu popularnost. Koliko ste ponosni na taj trenutak, a koliko možda i niste jer vas mnogi često vežu isključivo uz tu pjesmu? 

“Sve oko te pjesme je bilo spontano i iskreno i jako nam je drago zbog toga, jer nekako smo doživjeli da se ipak sav trud isplatio i mislili smo da je to to 🙂 Međutim, život piše najčudnije priče i mada su se zaredali uspjesi, mnoštvo koncerata, osvojili smo i Rock & Off nagradu (tada je bila u obliku natjecanja live bendova), korona i neke privatne stvari su nas usporile i vratile prije snimanja ovog albuma gotovo na početak.”

Protekle godine objavili ste novi studijski album koji je bio nominiran i za Porina. Ono što je zanimljivo ovaj album ste snimali uživo u studiju i to u nekoliko dana, što do sada nije bio slučaj. Je li za vas takav način bolji ili ipak onaj da svaki instrument snimate zasebno? 

“Prvi dio albuma (koji je izašao i posebno kao EP “Iluzija” Denyken sessions) smo snimili kod Denisa Mujadžića Denykena, što nam je bila velika želja. Čast nam je bila surađivati s takvom ikonom domaćeg rokenrola i zahvalni smo mu jer smo kroz to snimanje i puno naučili. Nakon toga nam je falilo 3 pjesme da zaokružimo album, Denyken se našao u velikoj gužvi pa smo napokon odlučili ostvariti našu želju o live snimanju u studiju. Otišli smo u Zadar kod Jere Šešelje u studio twenty twenty i za jedan vikend snimili ostatak materijala. Jako nam se svidio takav način snimanja jer to već odavno želimo, čini nam se da smo dobili pravu esenciju benda, iskreno i do kraja ono što Gretta predstavlja.”

Koliko ste kao bend s godinama napredovali, pogotovo autorski, a onda i zvukovno? 

“Kako se mijenjamo s godinama kao ljudi, mijenjamo se i kao glazbenici, dolaze nam neke nove ideje, trudimo se istraživati uvijek u glazbi neke nove stvari i stavljati pred sebe nove izazove. Teško je reći jesmo li napredovali, nadamo se da jesmo, ali je sigurno da nismo isti i da se mijenjamo.”

Koji je za vas najdraži trenutak karijere ili jedan od najdražih ili koja je neka najluđša anegdota koja vam se dogodila? 

“Ufff, bilo je puno anegdota i dogodovština, od spavanja na stejdžu preko bježanja preko granice, jednom nam jedan tip uletio s motorom usred koncerta pred binu i počeo izvoditi akrobacije, a neke nisu za javnost 🙂 Teško je izdvojiti jedan najdraži moment, ali sigurno jedan od najdražih trenutaka je bila puna Tvornica za naš 15. rođendan.”

Pripremate i proslavu 20. rođendana u Vintage Industrial Baru. Hoće li biti nekih posebnih iznenađenja i je li to samo početak koncertne proslave 20 godina benda? 

“Nadamo se da je to samo početak koncertne turneje koja će potrajati, već smo krenuli s koncertima po Hrvatskoj i još nas čekaju mnogi i tome se jako veselimo. Na koncertu u Vintageu će biti niz malih iznenađenja i odlična mlada predgrupa Soba 9 koju svakako treba poslušati.”

I kada gledate sada na 20 godina rada, kakve su emocije? Bi li danas, da se ponovno osnuje bend, Gretta bila Gretta ili nešto drugo?

“Definitivno bi bila Gretta. Od sebe ne možeš pobjeći. Emocije su lijepe, puno uspomena, dragih ljudi koje smo upoznali i s kojima smo surađivali tu i tamo koja svađica da se sve lijepo izbalansira i to je to.”

—-

Ulaznice po cijeni 8 eura za koncert u Vintage Industrial Baru je moguće kupiti OVDJE. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosi 12 eura. Koncert počinje točno u 21 sat.