Dom Omladine Beograda najavljuje spektakularnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović (EKV)
13. travnja 2024.
Music Box (11028 Članci)
Podijeli

Dom Omladine Beograda najavljuje spektakularnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović (EKV)

Povodom 60 godina od osnivanja, Dom omladine Beograda, već desetljećima kultna ustanova za promociju rock glazbe, organizira spektakularnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović, jednoj od prvih velikih povijenih junakinja srbijanske i jugoslavenske autorske rokenrol scene. Izložba će biti otvorena na Kalemegdanu u četvrtak 25. aprila 2024 u 18.00, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Bit će predstavljeno 113 fotografija izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva. Mnoge od njih će prvi put biti ekskluzivno pred očima javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda prije njenog ulaska u grupu Katarina II godine 1982., do posljednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – “Neko nas posmatra” iz 1993. godine. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

Život i glazbena karijera Margite Magi Stefanović (1959. – 2002.), članice proslavljene grupe Katarina II – kasnije poznatije kao Ekatarina Velika – postaju sve značajniji s protokom vremena. Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mjesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju vrlo utjecajnog na dalje tokove srpske rock muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve djevojke koje su njime željele da se ozbiljno bave. Kao talentirana klavijaturistica, značajno je sudjelovanja u kreiranju jedinstvenih pjesama EKV-a, danas možda i popularnijih nego u ono doba, zbog svoje visoke umjetničke vrijednosti, čak i kod najmlađe publike. Rad Margite Stefanović u međuvremenu je prihvaćen kao dio najvrednije kulturne zaostavštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ovog proljeća se obilježava točno 40 godina otkad se pojavio album „Katarina II“ (ZKP RTLJ, 1984), izvanredno debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kome se Margita Magi Stefanović prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan glazbenik i jedini put ikada bila vokal u pjesmi „Kad krenem ka“. Da je među nama, ovog travnja napunila bi 65 godina. Dovoljno razloga da se njen značaj revalorizira i Magi konačno neopozivo smjesti među istaknute povijesne figure ovdašnje popularne kulture – što svi već dugo znamo da ona jeste.

Ostaje u sjećanju da je, tijekom svog postojanja, grupa Ekatarina Velika objavila sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila mnogobrojne izazovne videospotove i odsvirala mnoštvo koncerata, od kojih je upravo nezaboravan onaj niz rasprodanih uzastopnih nastupa 1989. u Domu omladine Beograda. Tijekom čitavog jednog briljantnog desetljeća – u periodu od 1984. do 1994. – ova grupa kreativnih glazbenika bila je simbol visokog artističkog i moralnog integriteta, što je bez ikakve sumnje imao snažan utjecaj na mnogobrojne druge bendove, evo sve do suvremenog doba. Magi je u svemu tome odigrala izuzetno važnu ulogu.

Povodom 60 godina od početka rada Doma omladine Beograda, sjećamo se dakle jedne od prvih i najvećih junakinja moderne rock scene, vjesnice nove epohe – Margite Magi Stefanović. U njenu čast, upriličili Dom omladine upriličio je izložbu fotografija na Platou ispred Umjetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu pod nazivom „MAGI – KAD KRENEM KA“. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajn potpisuje Dobrila Stevanić.

Na ovoj izložbi mogu se videti fotografije koje prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović, počevši od 1981., najprije kao lijepu i darovitu studentkicu arhitekture, klasično obrazovanu pijanisticu i djevojku Srđana Vejvode, preko njenih rock početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvjezdanog statusa, dosegnutog na jugoslavenskoj glazbenoj sceni s popularnom grupom Ekatarina Velika. Osim kronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije „novog talasa“ u Beogradu.

Izvor: tekst preuzet s weba Doma omladine Beograda

Naslovna fotografija: Goranka Matić