Odbrojavanje je počelo do 16. INmusic festivala
28. svibnja 2024.
Boris Abramović (293 Članci)
Podijeli

Odbrojavanje je počelo do 16. INmusic festivala

Nešto manje od mjesec dana dijeli nas od novog, šesnaestog izdanja našeg najvećeg rock festivala, zagrebačkog INmusica koji će se ponovno, već tradicionalno, održati na zagrebačkom jezeru Jarun od 24. do 26. lipnja.

Nakon jednogodišnje stanke u kojoj nažalost nismo imali priliku pohoditi ovaj festival, koji nam je u svojih prvih petnaest izdanja ponudio ono ponajbolje što se uopće u rock glazbi moglo ponuditi i ime Zagreba velikim slovima upisao na svjetsku festivalsku listu, napokon možemo odahnuti i u miru čekati da ovo šesnaesto izdanje festivala počne. Već u samoj najavi festivala mogli smo naslutiti da su se zvijezde ponovno posložile na pravi način, da je ipak došlo do suglasja svih onih koji su bili u prilici pomoći da se ovaj festival nastavi u onom smjeru i u onom obimu na koji su nas organizatori svih ovih godina bili navikli, a sami organizatori nikada i nisu dvojili u svoju namjeru da nastave ovu vrijednu i kvalitetnu urbanu priču. Nakon svih peripetija na kraju imamo festival čije ovogodišnje izdanje ni u kom slučaju ne zaostaje za najboljim festivalskim godinama, a line up je opet i više nego impresivan.

U tri festivalska dana na zagrebačkom jezeru Jarun moći ćemo vidjeti sam vrh recentne svjetske rock scene, moći ćemo vidjeti neke bendove koje smo godinama čekali da zasviraju kod nas, a do sad nije bilo prilike, moći ćemo vidjeti neke od bendova koje je naša publika uvijek voljela, vidjet ćemo kremu alternativne glazbene scene kojoj je ovaj festival uvijek težio, a na kraju vidjet ćemo i ono ponajbolje od domaće i regionalne alternativne scene.

Sve u svemu možemo reći da će biti za svakoga ponešto, da će na kraju svi doći na svoje i da će nadam se svi uživati. Premalo je vremena i prostora da bismo nabrojali sve izvođače ovogodišnjeg izdanja INmusic festivala, ali neke ćemo svakako izdvojiti.

The Smashing Pumpkins, veliki američki alternativni bend premijerno nastupa u Hrvatskoj i predstavit će svoj više od trideset godina dug i vrijedan rad publici na festivalu i jedni su od glavnih zvijezda ovogodišnjeg izdanja. Imam frendove koji, kad su Pumpkinsi objavljeni, rekli, “nikog više ni ne trebaju zvati, dolazimo”. Ali organizatori su zvali još puno bisera. The National je još jedan veliki bend koji domaća publika obožava i koji uvijek kod nas održi odličan nastup. Duh Springsteena i soula dočarat će nam fantastični The Gaslight Anthem, Bossovi susjedi iz New Jerseya, a vrh kantautorske scene predstavit će nam izvrsni Irac Hozier i stari gost, Škot talijanskog porijekla Paolo Nutini.

Osobno me najviše raduju nastupi možda i najalternativnijeg dijela line upa, pogotovo oni koji do sada nisu imali priliku nastupiti u Hrvatskoj, pa se, eto, ponajviše radujem premijernom nastupu švedskih post punkera Viagra Boys, zatim benova Sprints, Squid i Bar Italia, a svakako me raduje vidjeti i zanimljive Norvežane Röyksopp i premijerni nastup grungera Dogstar s kojima naravno svira Keanu Reeves.

Povratnici koji su uvijek dobrodošli na festivalu su ove godine ubitačni Sleaford Mods, Bombay Bicycle Club i Beth Ditto sa svojim Gossipom, a to je na kraju samo dio svjetske rock scene koja će zasvirati na Jarunu.

TV EYE, Skotni vrag, nemanja, Lenhart Tapes, Orvel, cura i dečko, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Sleepyheads, Kiper, Tight Grips, Lufthansa dio su line upa koji obuhvaća domaće i regionalne izvođače, a izuzetno mi je drago da se nastavila suradnja INmusic festivala i fantastičnog projekta Superval koji okuplja i daje priliku mladim bendovima pa će tako i ove godine tri mlada benda iz Supervala (D., Željezne pilule i Extroft) dobiti svoju priliku zasvirati pred publikom najvećeg našeg rock festivala.

To je otprilike to što se tiče jednog dijela glazbenog programa festivala, naravno popratni program uključuje još puno toga na nekoliko festivalskih pozornica i prostora. Nikome neće nedostajati niti hrane i pića i svega ostalog što će ponuditi organizatori.

Na samom kraju dajemo link na kompletan line up i satnicu ovogodišnjeg, šesnaestog izdanja INmusic festivala i želimo svu sreću organizatorima koji su nam ove godine, ponavljam, priredili i više nego impresivan program. Na nama je sada samo da se nadamo da će nas sve i vrijeme poslužiti i da ćemo se kao i obično dobro provesti na festivalu. Odbrojavanje je počelo.

Foto: Antonio Kovačević