Skip to content Skip to footer

IZVJEŠĆE/FOTO: Hojsak & Novosel ft. Stavridis & Tasios u Slavonskom Brodu – počelo Brodsko glazbeno ljeto

Vrlo lijepa večer u kojoj su se susreli tradicija i jazz u jednom neobičnom obliku.

U Slavonskom Brodu u sklopu Brodskog glazbenog ljeta na platou Kazališno koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić” prisustvovali smo pravoj glazbenoj poslastici koja se odvila 16. lipnja.

Četiri virtuoza svojih instrumenata priuštili su okupljenoj publici koncert za pamćenje, a teško da ćemo ovu četvoricu vrsnih umjetnika imati ponovo priliku vidjeti zajedno. Filip Novosel, Brođanin koji je sebe i svoju tamburu proslavio već diljem svijeta okupio je za ovu priliku impresivnu ekipu. Uz svog sada već dugogodišnjeg “kompanjona”, kontrabasista Tihomira Hojsaka u svoj rodni grad doveo je i dva vrlo cijenjena grčka glazbenika, Thanosa Stavridisa na harmonici i Christosa Tasiosa na bubnjevima i udaraljkama. Navikli smo već odavno na to da Filip s Tihomirom radi fantastične suradnje s mnogim svjetski poznatim glazbenicima (pamtimo one s Vlatkom Stefanovskim, Miroslavom Tadićem, Teodossijem Spasovim, Monikom Leskovar, da nabrojimo samo neke), a ni ovaj put nas nije razočarao, dapače ova četvorica “glazbenih mađioničara” napravili su stvarno nešto posebno.

Samo je Zagreb dan ranije imao tu sreću uz Slavonski Brod svjedočiti ovom izuzetnom glazbenom susretu u kojemu se tradicija na jedan divan način susrela s jazz glazbom. Filip Novosel, iako je virtuozni svirač tambure koji je svoje glazbeno školovanje unaprijedio u Americi na jazz akademiji, svoje je djelovanje usmjerio na način da ponajprije tu istu tamburu prilagodi našem domaćem podneblju i u suradnji s isto toliko cijenjenim Tihomirom Hojsakom snimili su nekoliko vrhunskih albuma na kojima su u jazz maniri svirali domaću tradicijsku glazbu. Ovoga puta su uz ovu dvojicu grčkih glazbenika proširili svoje horizonte i prilagođavajući se jedni drugima ili bolje rečeno uzimajući ono najbolje jedni od drugih oduševili sve koji su došli na ovaj koncert.

Thanos Stavridis i Christos Tasios donijeli su taj dašak svojega grčkog i okolnog balkanskog podneblja, a Hojsak & Novosel su na svoj način sudjelovali u njemu. Kada je “naš” duo krenuo svojim domaćim utabanim putevima Grci su se na fantastičan i virtuozan način uklopili. Čuli smo nekoliko pjesama koje su Grci predstavili sa svojih albuma, naravno i nekoliko pjesama koje su Hojsak & Novosel predstavili sa svojih uradaka, “Grličica grkovala” i “Dalmation Sunrise” posebno su oduševile publiku, a ovo je bila jedinstvena prilika da ih se vidi i čuje u ovom sastavu i u ovim izvedbama.

Nakon sat i pol svirke umjetnici su dobili gromoglasan i više nego zaslužen aplauz, a mi se nadamo da će nas na sljedećem Brodskom glazbenom ljetu Filip Novosel ponovo ugodno iznenaditi s nekim vrhunskim svjetskim gostima koje će dovesti u svoj grad. Niti ne sumnjamo da će to ponovo biti neka nova glazbena poslastica.

Foto: Vladimir Jevicki