IZVJEŠĆE/FOTO: Five Finger Death Punch u Budimpešti – hia, hia, Hungaria!
10. srpnja 2024.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Five Finger Death Punch u Budimpešti – hia, hia, Hungaria!

Metal velikani Five Finger Death Punch vratili su se u Mađarsku, odnosno Budimpeštu, te su u sklopu nove turneje koja i dalje prati izlazak albuma “AfterLife” iz 2022. godine održali koncert u areni László Papp.

Prije 5FDP nastupile su predgrupe Malevolance i Ice Nine Kills, a kako mi obje uopće nisu bile važne niti napete odlučio sam preskočiti njihove koncerte i doći izravno na glavni razlog novog puta u Budimpeštu. Metalci iz Las Vegasa poznati su po velikoj produkciji i pirotehnici, no ovoga puta došli su u nešto manje spektakularnom izdanju, bez pirotehnike, ali opet s fenomenalnom scenom iza benda, te laserima koji su se jako lijepo uklopili u ovu priču. Nisam neki obožavatelj ovoga benda, pa da mogu o njima pisati hvalopsjeve, ali njihov nastup ponajviše me privukao zbog fotografiranja. Što možete vidjeti i na kraju ovoga osvrta. No, da nakon svakog njihovog nastupa (a ovo je sad već drugi i to u Budimpešti) na meni ostave wow efekt, to je itekako točno. Dobrodošlicu obožavateljima zaželjeli su simbolično uz pjesmu “Welcome to the Circus” i od tada pa sve do kraja koncerta nisu stali u smislu energije. Fotografima je bilo dozvoljeno fotografiranje četvrte, pete i šeste pjesme pa smo svi nestrpljivo čekali taj trenutak kad ćemo u objektivima moći vidjeti bad ass ekipu iz benda. Razglas je bio dosta dobar, ali s previše istaknutim basevima koji su u određenim trenucima i gušili ostatak benda. U foto pitu sam po prvi put nosio čepove za uši, a oni koji me znaju shvaćaju koliko su onda basevi bili glasni, jer osobno nikada ne nosim čepove za uši, ali ih imam za svaki slučaj. To potvrđuje i činjenica da su se basevi osjetili na organima i tijekom boravka na tribinama, a bio sam skroz na kontra strani dvorane.

Zoltan (Foto: Nikola Knežević)

Tijekom fotografiranja izveli su “Wash It All Away”, jednu od onih pjesama koje osobno znam, iako sam cijelo vrijeme čekao samo trenutak kad će izvesti “Wrong Side of Heaven”. No, prije toga čuli smo neke druge pjesme, obradu “The House of the Rising Sun”, te energičnu “Burn MF” na koju je publika doslovno odlijepila. Frontmen i suosnivač benda Ivan Moody često na koncertima govori o svojim problemima, liječenju od ovisnosti, terapijama kroz koje je prolazio, ali i odašilje jako lijepe poruke. Tako je prije “Wrong Side of Heaven” posvetio čak i više od pet minuta govora svojem prijatelju i kolegi iz benda, koautoru pjesama i suosnivaču Five Finger Death Puncha, Zoltanu Bathoryju. Naime, opće je poznato da je Zoltan Mađar, pa je i ovoga puta bio na domaćem terenu što je više puta oduševljena publika pozdravila i skandirala njegovo ime. Ivan je pričao o samim počecima benda i trenutku kad ga je Zoltan pozvao da bude dio ove priče, što je Ivan na prvu odbio jer nije htio biti dio biznisa, no kada mu je Zoltan rekao da neče imati dosticaja s biznisom dok god bude pjevao u bendu, Ivan je prihvatio poziv. “Zoltan je osoba koja je uvijek bila uz mene, kroz sve trenutke mojeg života, od onih dobrih do najlošijih”, rekao je Ivan i zahvalio mu na tome, što je emotivno slomilo publiku. Zoltan mu je davno rekao kad se vrati u Mađarsku da će se kandidirati za predsjednika, a možete samo zamisliti kako je publika reagirala na ovo. U tom trenutku rekao je da ima jednu važnu vijest za podijeliti, a to je da mu je ovo zadnji koncert… Uslijedila je stanka od nekoliko sekundi, a onda je dodao – “zadnji koncert kad će iznositi tortu na pozornicu”. I to je zapravo bilo iznenađenje za Zoltana, da bi počastio cijeli bend s ovom slasticom i onda djecu iz publike. Torta je naravno bila u bojama Mađarske. Nakon toga slijedi i vjerojatno najemotivnija pjesma njihove karijere, “Wrong Side of Heaven”, koja je ovoga puta bila još dodatno nabijena emocijama zbog priče o Zoltanu. Definitivno najbolji trenutak koncerta.

Foto: Nikola Knežević

5FDP su poznati po tome da im koncerti ne traju pretjerano dugo pa su i ovoga puta s bisom došli do sat i pol. Izveli su još “Hard to See”, “Got Your Six” i “IOU”, a onda je na poziv publike bend na bisu izveo “Under and Over It”, “Never Enouhg” i završio koncert onako kako treba, uz veliki hit “The Bleeding”. Ovo je prva pjesma koju su Ivan i Zoltan napisali i Ivan je istaknuo da mu je i dan-danas najdraža. Bend će se sigurno vraćati i narednih godina u Budimpeštu, što zbog popularnosti, što zbog mađarskog predstavnika. Arena nije bila rasprodana, štoviše gornji dio uopće nije išao u prodaju pa su tribine pred kraj dvorane bile praznjikave. No, s obzirom da je koncert prvotno bio planiran za puno manju dvoranu pa je zbog zainteresiranosti prebačen u glavnu arenu, dovoljno govori o njihovoj popularnosti u Mađarskoj. Zahvaljujući Live Nationu Mađarska, Budimpešta je stavljena na kartu najvažnijih europskih gradova za brojne glazbene zvijezde, a žanrovi se ne biraju. Stoga, vidjet će me ovaj grad još puno puta, a i ja njega.

Foto: Nikola Knežević