Album “Kako bubanj kaže” Električnog orgazma slavi 40. rođendan posebnim reizdanjem
13. rujna 2024.
Music Box (11162 Članci)
Podijeli

Album “Kako bubanj kaže” Električnog orgazma slavi 40. rođendan posebnim reizdanjem

Četrdeset godina nakon objave četvrtog albuma “Kako bubanj kaže” Električnog orgazma, Croatia Records predstavlja njegovo remasterirano obljetničko reizdanje, u deluxe pakiranju i na prozirno plavom vinilu, na taj način nastavljajući sustavno objavljivanje diskografije ovih beogradskih rock ‘n’ roll legendi na bogato opremljenim vinilnim reizdanjima.

Originalno objavljen 1984. godine, album “Kako bubanj kaže” bio je signal promjena unutar Električnog orgazma. Već je prethodni album “Les Chansones Populaires”, s obradama i interpretacijama pjesama koje su prethodno snimili The Doors, David Bowie, The Rolling Stones, The Beatles… nagovjestio je odmak od novovalnih početaka, da bi “Kako bubanj kaže” Orgazmu otvorio nove i šire glazbene horizonte.

Na ovom se izdanju po prvi put nalazi i pjesma “Tetovirane devojke”, koja je originalno objavljena samo na kasetnom izdanju albuma. Srđan Gojković Gile, spiritus movens Električnog orgazma, u intervju koji je dao Zoranu Tučkaru povodom objave reizdanja kaže: “Žao mi je što ‘Tetovirane devojke’ koje doživljavam kao integralan deo ‘Kako bubanj kaže’ nisu bile na vinilu. To je jedna od pesama nikad realiziranog projekta s Pikom Stančićem koji se zvao Hijene. Imali smo nekoliko pesama koje su se posle našle na albumima Električnog orgazma. ‘Blue Moon’ je završila na ‘Les Chansones Populaires’, ‘Vidim svoj lik’ na ‘Distorziji’, i ‘Tetovirane devojke’ je deo ‘Kako bubanj kaže’.”

U knjižici albuma Gordan Bakota, hrvatski Veleposlanik u Njemačkoj, napisao je: “Zvuk koji mi se toliko svidio bio je sirov, energičan, ekscentričan, s distorziranim gitarama, sintisajzerima i ritmičkim sekcijama. U zraku su se osjećale promjene koje tada nitko od nas nije niti sanjao. Bilo je to poput rock ‘n’ roll otrežnjenja, iznenadni glazbeni detox a la Gile, Ljuba i Čavke. Za mene osobno to je bio jedan od odvažnih trenutaka − osobna glazbena transformacija. Kao da sam odjednom bio katapultiran u sedamdesete, ponovno prigrlivši bazični rock ‘n’ roll, ali na neki drugi način. Tek sam kasnije sve povezao kada sam ugledao omot ‘Black and Blue’ i pustio Stonese.”

Album dolazi i s download karticom za preuzimanje mp3 verzije albuma koga je remasterirao Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Za likovno oblikovanje reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota, zaslužan je Darko Kujundžić, dok knjižica koja prati reizdanje, uz tekstove Gordana Bakote i Zorana Tučkara, donosi i fotografije Milana Dostanića i Dragana Papića.

“Kad smo izdali CD box set za Croatia Records, posle toliko godina sam slušao sve te albume koje dugo nisam slušao i ‘Kako bubanj kaže’ mi je bio najprijatnije iznenađenje. Iznenađenje je bilo veće jer sam bio nezadovoljan albumom i atmosferom oko benda, tako da je to godinama obojilo moje viđenje albuma. ‘Kako bubanj kaže’ je još jedan od onih albuma za čije je stvarnu vrijednost ipak trebalo pitati vrijeme”zaključio je Srđan Gojković Gile.

Električni orgazam će reizdanje albuma “Kako bubanj kaže” koncertno promovirati u subotu 16. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture.

LP “Kako bubanj kaže” možete naći u prodaji po cijeni od 23 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Records te na webshopu.