Svemirko orbitira s prvim albumom ‘Vanilija’
27. siječnja 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

Svemirko orbitira s prvim albumom ‘Vanilija’

Pionir emo-macho popa, novog derivata synth-popa, Svemirko, na znakovit dan (2701 je anagram od 2017) objavljuje prvi album “Vanilija” u izdanju nezavisne etikete više manje zauvijek.

Svemirko je alias Marka Vukovića, glazbenika i producenta porijeklom iz Đakova s trenutnom adresom boravišta u Zagrebu. U prošlosti je izdavao pod raznim pseudonimima od kojih su vjerojatno najpoznatiji Kimekai i Nikonar, no ovdje se radi o nečemu potpuno novom i drugačijem.

“Vanilija” je zbirka intenzivnih, zvučno-aromatičnih i plesnih emo-macho pop pjesama, ali povrh svega poruka autora napisana iz perspektive otuđenog bića koje promatra planet, događaje i ljude, te svoje razumijevanje i misli putem frekvencija i valnih duljina odašilje svim bićima na Zemlji. Boja i okus vanilije imaju dodirnih točaka s pločama sličnog ugođaja koje su žarile i palile 80-ih godina, a koje i daroviti glazbenik uvrštava u slušateljsko i životno iskustvo.

Album u cijelosti možete preslušati na Bandcampu. Naplaćuje se po principu “plati koliko želiš”, što znači da je dopušten i besplatan download.

Popis pjesama:

1. Žena od vanilije
2. Miris grada
3. Tajne svemira
4. Na tvom zidu
5. Vrati mi se još jedanput
6. Intermisija
7. Sa svog balkona
8. Ja znam da nešto uzimam
9. Možda nisam dobar

Autor glazbe, tekstova i aranžmana je Marko Vuković, ujedno zaslužan za miks i produkciju. Mastering je odradio Lionel Williams alias Vinyl Williams, a dizajn naslovnice potpisuje Jeremy Nealis. “Neću pisati nikakve govore i zahvale. Pustimo glazbu da priča sama za sebe”, ističe Svemirko. Na albumu, nažalost, nema velikih uspješnica iz 2015. “Zbogom proleteri” i “Noćni pokreti”. Utjehu će dati uvršteni singlovi “Tajne svemira” i “Vrati mi se još jedanput”.

Svemirko od ljeta 2017. godine u formi benda planira koncertnu promociju glazbenog rada na pozornicama diljem Balkana.

Foto: Jelena Bošnjak