INTERVJU: Zlatna mreža ljubavi i glazbe kroz život Radojke Šverko
2. veljače 2017.
Music Box (10954 Članci)
Podijeli

INTERVJU: Zlatna mreža ljubavi i glazbe kroz život Radojke Šverko

Radojka Šverko, hrvatska i svjetska glazbena diva raskošnoga, autentičnog glasa, ove godine slavi 50 godina glazbene karijere.  U ovom smo razgovoru „dotaknuli“ važne događaje  njezina osebujna život.

Kada je prije više od godinu i pol dana Hrvatska dobila svoju prvu predsjednicu, hrvatski narod bio je većinski oduševljen jednom od njezinih prvih odluka – da inauguraciju svojim domoljubnim glazbenim izričajem oplemeni Radojka Šverko, pjesmom Ljubim te do bola.
Glazbena karijera Radojke Šverko determinirala je njezin životni put, ali nacionalni ponos i ljubav prema domovini proporcionalno su rasli s glazbenom internacionalnom slavom tako da se na vrhuncu karijere odlučila vratiti u svoju zemlju.

S Radojkom Šverko razgovarali smo u Slavonskom Brodu, u povodu donacijskog koncerta za oboljele od multiple skleroze, a u pratnji svog sastava na čelu s profesorom glazbe Vladimirom Babinom, jednim od najboljih hrvatskih pijanista, oduševila je publiku.

Istra, 1948.
Radojka je rođena u Pazinu, 9. travnja 1948. godine, a djetinjstvo je provela u Buzetu te za njega vezuje prvi dodir s glazbom – „ono kad je nesvjesno zavoliš“, kada je bila članica tamburaškog i frulaškog orkestra. “Bili smo dosta naklonjeni klasičnoj glazbi, što je bilo poprilično neobično za malo mjesto na sjeveru Istre, ali imali smo tu sreću …”, ističe. Srednja škola i boravak u učeničkom domu u Puli donijeli su nova glazbena iskustva (članica sastava Istrakorda) kojima je ublažavala čežnju za roditeljskim domom i obitelji.

[blockquote style=”2″]Sva sam od sna, sva sam od neba
I drhtim sva, al’ znam gdje treba
Sva sam ko’ žal, ko’ val, ko’ pjena
I tajna sam, i samo žena[/blockquote]

Kapetanica hrvatske i svjetske glazbe
Početak profesionalne karijere bio je 1967. godine, a 1970. bila je prekretnica – pjesmom “Kud plovi ovaj Brod” osvojila je prvo mjesto na Splitskom festivalu. Mladu glazbenicu prepoznaje i poznati hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo i tada počinje glazbeno „osvajanje“ svijeta – Festival del Atlantico na Kanarskim otocima, a slijedili impozantni niz: Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Rio de Janeiro, Tokyo, Los Angeles, Puerto Rico, Seul, Bratislava, Atena … -“Nakon toga vukao me povratak u domovinu, ipak sam ja Hrvatica. U Hrvatskoj sam željela odgajati djecu”, prisjeća se Radojka.

David Bowie i spašavanje mačića
Profesionalno je Radojka Šverko parirala zvučnim glazbenim imenima; tako je na dva svjetska natjecanja, na Malti i u Firenzi, pobijedila Davida Bowiea. Uz njega veže i jednu ljupku uspomenu:
“David je bio jedno jako simpatično stvorenje. Uvijek se sjetim anegdote kada smo u šumi pokraj dvorca Monsummano u Firenzi spašavali male mačiće, koji su bili bez mame. Donijeli smo ih i u dvorac, u kuhinji im je bilo čudno zašto pijemo toliko mlijeka…”
Svakako treba spomenuti Rio de Janeiro i nagradu za pjesmu Svijet je moj, koju je dobila u kategoriji The Most Outstanding Performance (prije nje dobila ju je glasovita Janis Joplin).

[blockquote style=”2″]Sva sam ko’ vir, ko’ žeđ, ko’ rijeka
I zemlja sam što sunce čeka
Sva sam ko’ noć, ko’ žar, ko’ stijena
I tajna sam, i samo žena[/blockquote]

Kazalište ili film?
Radojka Šverko, uz pjevačku, imala je kazališnu, a okušala se i u filmskoj karijeri, ali i rock operi „Gubec-beg“ u kojoj je igrala glavnu žensku ulogu – Janu. Uslijedile su uloge u rock-operi „Grička vještica“ (uloga Nere), mjuziklu „Jadnici“ (uloga Fantine), te rock-operi „Karolina Riječka“ (uloga Karoline). Igrala je u filmu Rajka Grlića „Bravo maestro“ koji je 1978. predstavljao Hrvatsku na filmskom festivalu u Cannesu. “Film kao kategorija umjetnosti nije me privlačio, čak ni boravak u Hollywoodu gdje sam se družila s poznatim filmašima, kazalište mi je bilo veći izazov.”

Sakralna glazba – klasični autori!
Glazba joj je ljubav, posebno klasična. Još od malih nogu, a i danas, s posebnom radošću odaziva se na koncerte klasične glazbe u crkvama: “Glazbena literatura mora biti primjerena prostoru, ta ljepota i mističnost zaslužuje klasične autore i repertoar – Mozart, Schubert, Bach, Handel, Brahms… Budući da nisam operna pjevačica i nemam operno impostiran glas, gdje god sam nastupala, Beč, Stuttgart, Stockholm …, to se s posebnim zanimanjem pratilo. Vjerujem i veselim se budućim koncertima klasične glazbe.”

[blockquote style=”2″]Žena što voli do boli, do kraja, do suza
Žena što sluti i šuti, bez riječi, bez krika
Žena što traje i daje,
i svjetlost, i sjena
Samo sam žena, samo žena… Samo sam žena[/blockquote]

Nastup na festivalu Queer Zagreb
Radojka Šverko se rado odazvala, a mnoge su pjevačice odbile nastup s The London Gay Symphony Orchestra u Zagrebu, uz naslovnu temu Čarobnjaka iz Oza. “Na najbolji način smo pronijeli priču o Zagrebu, publici i meni kao umjetnici. Upoznala sam se s članovima orkestra – to su vrlo obrazovani, dragi ljudi, puni poštovanja jedni prema drugima i prema glazbi, umjetnosti. Respect!”

Život?
Na uvijek teško pitanje „kako bi ukratko opisali svoj život?“, velika umjetnica jednostavno odgovara: “dva braka, dvije kćeri, dva infarkta, četiri stenta i …četiri Porina, jedan za životno djelo”.
Porin je najuglednija diskografska nagrada u Hrvatskoj. Ustanovljen je 1993. godine, a redovito se godišnje dodjeljuje od 1994. Radojka Šverko trostruka je dobitnica Porina za najbolju vokalnu izvedbu, a osvojila je Porin za životno djelo (2014.). Za svoj rad odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.).

[blockquote style=”2″]Sva sam ko’ sjaj, sva sam od boja,
i nemam kraj, i nisam svoja
Sva sam ko’ smijeh, ko’ šuma snena
I tajna sam, i samo žena…*[/blockquote]

*pjesma Žena (tekst: Margit Antauer), 1995. godine Radojka Šverko dobila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu ove pjesme.

Za Music Box razgovarali i tekst pripremili Irena Vukas & Tomislav Goll

Foto: Nikola Knežević