Spiridon: “Volimo raditi i svirati svoje stvari i to je ono što nas goni”
6. ožujka 2017.
Nikola Knežević (2514 Članci)
Podijeli

Spiridon: “Volimo raditi i svirati svoje stvari i to je ono što nas goni”

U zagrebački Klub 10. ožujka stiže Spiridon koji će predstaviti novi album “Čovjek monstrum”.

Iz Makarske su lansirani projektili supersoničnog garage, punk, rock and roll zvuka, a glavna meta je klub Klub. S obzirom da su još mnogima nepoznanica razgovarali smo s članovima benda i saznali više o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ajmo riješiti tu nedoumicu na početku, odakle ste vi uopće i zašto ne iz Makarske :D? Koja priča stoji iza vas?

Dolazimo iz okolice Makarske, Tučepi, Drvenik i Brela, nitko nije iz istog mjesta pa je Makarska kompromisno rješenje, glavni grad. Bend se sastoji od tri člana, u početku smo bili petorka, ali nismo za košarku. Prva proba, subota ujutro, Tučepi, ljepljenje novina po staklu, sendviči mortadela-gauda. Bilo je dobro. Imali smo i motornu pilu. Još uvijek je dobro. Volimo raditi i svirati svoje stvari i to je ono što nas goni.

Dva albuma su iza vas, malo o prvom, malo o drugom, ima li nekakvih razlika u zvukovnom smislu, odnosno kako bi sebe prije svega zvukovno opisali. Je li možda najjednostavnije reći jedan
iskreni rock and roll?

“Krik” je mlad album, imali smo 19, tada smo radili skoro svaku probu novu stvar, dosta stvari i nije zabilježeno pa više i ne postoje. Album je sniman u 3 dana, nismo imali pojma kakav točno zvuk hoćemo. Drugi album smo snimali s više pameti, iako to može još bolje. Albumi su dosta drugačiji. Ne volimo se svrstavat u određeni žanr jer je to ograničavajuće. Jasno da se u našoj muzici mogu naći elementi određenih žanrova, ali to prepuštamo drugima da interpretiraju kako hoće, nama je to nevažno, al’ aj’, sve je to rokenrol.

Novi album je objavljen proteklog mjeseca – “Čovjek monstrum”. Zašto takav naziv i jeste li vi monstrumi po pitanju glazbe ili po pitanju nečeg drugog?

Ime albuma “Čovjek montrum” je po pjesmi “Čovjek monstrum”, inspiracija za tekst je Životinjska farma Orwella, a taj naslov najbolje povezuje teme kroz cijeli album. Je li Spiridon monstrum? To je pitanje za druge. A ono, svi smo mi nekakvi monstrumi. Ili nismo.

Bez obzira na tako kratko djelovanje imate impresivnu listu nastupa, je li tako?

Odradili smo solidan broj nastupa, ali može to i puno više, samo smo malo neorganizirani i lijeni tako da uvijek bude manje nego što u početku zamislimo.

Koji su vam nekakvi idoli, imate li ih uopće i koliko su oni utjecali na vaš današnji zvuk?

Nemamo idole, postoji brdo dobre (a i loše) muzike tako da nema smisla izdvajati nešto, a da se bend fura na nekoga – nije. Utjecaja sigurno ima, ali nerijetko se dogodi da nas usporede s nekim bendovima koje uopće nismo slušali. Al’ dobro, i to ima logike.

Čeka vas uskoro i promocija albuma u Klubu u Zagrebu. Imate i goste?

Gosti su Rezerve, promocija je u petak 10.3.

Je li bilo teško razdoblje od samog početka djelovanja grupe do objavljivanja prvog albuma ili ovog trenutka u kojem smo danas?

Nije bilo teško, bilo nam je odlično, radimo to jer to volimo. Normalno da ima boljih i lošijih trenutaka, ali ništa dramatično. Opuštena je atmosfera, ne žurimo, stvari idu prirodno.

Koliko jednom novom bendu treba u Hrvatskoj vremena da dođe do izražaja? Je li dovoljna samo glazba za pozicioniranje na sceni ili je potrebno puno više faktora?

Ne znamo, nije da smo došli do nekog velikog izražaja. Svako ima neki svoj đir i želje. Nama su najbitnije svirke, ali je činjenica da su društvene mreže danas važan alat ako hoćeš da te netko čuje.

I za kraj klasično pitanje, ali me doista zanima, odakle naziv “Spiridon”? Ima li to povezanosti sa serijalom Doctor Who ili s onim poznatim lijekom? Možda ste dobili inspiraciju od Spiridona Gopčevića, sprsko-austrijskog povjesničara i astronoma :D? Wikipedija sve zna. Ili sve to zajedno?

Spiridon Kopicl, film Davitelj protiv davitelja.

Zahvaljujemo (ne)Makaranu na intervjuu.