IZVJEŠĆE: Macy Gray i Sara Renar, spoj različitih generacija u Tvornici kulture
10. ožujka 2017.
Music Box (10954 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Macy Gray i Sara Renar, spoj različitih generacija u Tvornici kulture

Tvornica kulture bila je u četvrtak, 9. ožujka mjesto gdje su se sastale različite generacije, kako po pitanju glazbenika, tako i po pitanju same publike.

Simbolično, povodom Dana žena, dvije dame, naša Sara Renar i američka R&B, soul i jazz pjevačica Macy Gray sastale su se na jednom mjestu. Da je Sara Renar jedan od najboljih hrvatskih glazbenih proizvoda, dokazala je još jednom u Tvornici kulture. Doduše, bio je to vremenski kratak nastup ali dovoljan da pokaže svoje, prije svega kantautorske sposobnosti, a potom i one vokalne, sviračke i u konačnici producentske s obzirom kako na svojim nastupima koristi tzv. looper. Osim svojih uspješnica u posebnom aranžmanu izvela je i neke obrade, a posebno nas je dojmila obradom jedne od najpoznatijih stvari 80-ih “Ona se budi” grupe Šarlo akrobata. Treba uvijek postojati glazbeni i životni razlog za obraditi tuđu stvar, a i Sara i Macy su u tome prave majstorice. Sarin nastup je doista bio dojmljiv, pogotovo kada je u pitanju punina zvuka, aranžmana i multipraktičnost ove mlade kantautorice, koja prema mnogima ima najbolje studijsko izdanje 2016. godine.

Macy je na pozornicu izašla sa zakašnjenjem, ali kada se kraljica soula pojavila publika je bila sretna što može uživati u njezinoj glazbi po treći put u Hrvatskoj. Iako je bilo problema s razglasom gdje se često puta dogodilo da ne čujemo njezin vokal koji je bio dosta tmuran, ovaj koncert je bio doista užitak. Nije samo u pitanju ona kao pjevačica, nego i cijeli bend koji je na jedan drugačiji način interpretirao njezin životni put, od Grammyjem nagrađene “I Try” do sjajne izvedbe Sinatrine “My Way”.  Na koncertu se više posvetila svojim ranijim radovima, iako je bilo tu izleta i u noviju diskografiju.

Teški pastelni slojevi funka, reggaea i rhythm & bluesa, ali i življe diskoidne poskočice, poput Rod Stewartove “Do You Think I’m Sexy”, vrlo dobro su primljene u ispunjenom velikom pogonu Tvornice kulture. Suma summarum, bila je to lijepa večer.

Tekst: Nikola Knežević i Željko Mirković Miki

Foto: Nikola Knežević