Tragičan odlazak poznatog grafičkog dizajnera Davora Papića
10. travnja 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

Tragičan odlazak poznatog grafičkog dizajnera Davora Papića

Grafički dizajner Davor Papić, najpoznatiji po dizajniranju omota albuma za Crvenu jabuku, tragično je preminuo 9. travnja pod okolnostima prometne nesreće u Nizozemskoj.

Rad umjetnika Davora Papića teško je bilo ne primijetiti. Zasigurno je svatko u svom životu vidio ili držao u rukama najmanje jedan album izvođača s prostora bivše Jugoslavije čiji je omot likovno oblikovao. Još 1991. godine imao je samostalnu izložbu posvećenu samo coverima, a pet godina prije izazvao je malu revoluciju, za to vrijeme kontroverznim, prvim omotom za Crvenu jabuku. Upravo tom bendu je rodio i obgrlio vizualni identitet te je zaslužan za dizajn svih njihovih omota albuma.

Stvorio je upečatljiv stil, uz primjere koketiranja s trendovima, kao što su utjecaji pop arta u drugoj polovici 80-ih godina ili primjena low poly tehnike u prikazu Baščaršijskog trga na omotu posljednjeg studijskog albuma Crvene jabuke iz 2016. godine. Prebrojati Papićeve reference, uključujući albume Dina Merlina, Hari Mata Harija, Valentina, Tife, Divljih jagoda, Vatrenog poljupca i mnogih drugih, iziskuje popriličan napor. Odlazak ovako značajnog umjetnika veliki je gubitak i podsjetnik na neko bezbrižnije vrijeme u kojem smo živjeli.

Davor Papić je rođen 1962. godine u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti 1986. diplomirao grafički dizajn. Bio je dugogodišnji član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine. Višestruki je dobitnik nagrade Collegium artisticum. Živio je i stvarao u Bredi u Nizozemskoj.