Flyer kao izgubljena umjetnost elektronske glazbe
11. travnja 2017.
Music Box (10949 Članci)
Podijeli

Flyer kao izgubljena umjetnost elektronske glazbe

Flyer – sredstvo komunikacije, neizostavni segment promocije ili sasvim običan komad papira, ponovno će dobiti svoju važnost na izložbi u Mojo baru.

Flyeri (letci) su krenuli u masovnu upotrebu s početkom party scene ’95. godine  i bili su jedino sredstvo reklamiranja. U početku su to bili jeftini crno-bijeli papirići manjih dimenzija s kojima je nerijetko bio i popust na ulaznicu, da bi s popularnošću elektronske dance kulture dosegli formate A4 i postali prava umjetnička djela isprintana na materijalima vrhunske kvalitete.

Od pojave društvenih mreža, flyer potpuno gubi na važnosti i njegova upotreba nezaustavljivo se povlači iz masovne upotrebe na razočaranje mnogih koji su ostati zakinuti što nakon više od jednog desetljeća gube hobi sakupljanja letaka s jedinstvenom uspomenom koja je bila glavna okosnica partijanerskog lifestylea.

Digitalno doba istiskuje flyer iz konteksta i na ionako oslabljenoj elektronskoj sceni postaje samo nepotreban trošak. No s gubitkom flyera izgubila se i magija. Prijenos energije koji se postiže izravnim kontaktom s osobom kojoj je flyer upućen i osjećaj pozitive više nisu bili isti. Nije svejedno vidjeti najavu partyja na svom mobitelu ili primiti u ruke taj jedinstveni komad papira, spremiti ga u džep, zatim otići na party svog omiljenog DJ-a, i naposljetku poneseni osjećajem zadovoljstva zaljepiti flyer na zid svoje spavaće sobe gdje će još dugo vremena odašiljati vibracijom pozitivne emocije.

Na prvoj izložbi flyera u Zagrebu moći ćemo vidjeti najave partyja u klubovima koji su odavno zavorili svoja vrata ali među mnogim ljubiteljima noćnog života ostali su zauvijek u sjećanju i stekli kultni status: Kulušić, Lap, Mungos, Aquarius, The Best, Gjuro, Rotor, Točkica, Fanatic, OTV dom, Radio 1…, te poznatih klubova koji su u to vrijeme ugišćivali mnoga strana imena u susjednoj Sloveniji, poput Martina Krpana, Garage kluba ili Ambasade Gavioli.

Na dan izložbe u Mojo Baru, Dj Marin Bukljaš, ujedno i organizator izložbe, zabavljat će sve okupljene odabirom house hitova, koji su u vrijeme najveće elektronske popularnosti žarili i palili mnogim klubovima.