IZVJEŠĆE: Oridano predstavio novi album u intimnoj atmosferi Vinyla
15. travnja 2017.
Filip Bahun (13 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Oridano predstavio novi album u intimnoj atmosferi Vinyla

Zagrebački klub Vinyl ponovno je ugostio čuveni hrvatski gypsy jazz sastav Oridano, ovaj puta u sklopu promocije njihovog novog studijskog albuma.

Oridano je sastav koji je nastao 2010. godine kao rezultat jazz radionice na poznatom hrvatskom jazz festivalu u Grožnjanu. Od početka djelovanja pa do danas, band je nastupao na brojnim jazz festivalima i manifestacijama kao što su Jazz is Back BP festival u Grožnjanu, Liburnia jazz festival i Cavtat ljeto kulture te raznim uličnim festivalima kao što su Cest is d’ Best i Ljeto na Strossu.

Band slijedi uhodanu formu gypsy jazz sastava pa smo tako u Vinylu imali priliku čuti dvije gitare, kontrabas i harmoniku dok se na dijelu koncerta pridružio i Franjo Stojaković na klarinetu. Band koji inspiraciju vuče od velikana jazza Djanga Reinharta na repertoaru je imao uspješnice gypsy jazza kao što su J’attendrai swing Djanga Reinharta i Swing Gitan Angelo Debarrea začinjeni Oridanovim osobnim štihom. Iako je apetit publike bio dovoljan da napune i neku veću dvoranu, najava albuma održana je u intimnoj atmosferi Vinyla u Bogovićevoj pa je tako postignut kafanski ugođaj kakav ovakav tip glazbe i traži.

Razigrana publika čavrljala je u opuštenoj atmosferi uz zvukove najvećih jazz klasika ostavljajući tako dojam da ste se zatekli u nekoj pariškoj kavani, gdje sasvim slučajno sviraju neki od najboljih jazzista ovih prostora. Opuštenoj atmosferi pridonijela je i kraća pauza na polovici koncerta tokom koje su članovi banda sišli s pozornice osvježiti se i pročavrljati s publikom. Cijeli nastup bio je popraćen kamerama za potrebe snimke  «Live u Vinylu», a prema riječima menadžera benda snimljeni video materijali biti će iskorišteni i za izradu video spotova za tri skladbe u sklopu najave novog albuma.

Iznimno opuštena amosfera i bogata svirka pretvorili su Vinyl na jednu večer u magično mjesto iz nekog prošlog vremena, popraćeno crnim vinom i harmonikom. Upravo zbog toga s nestrpljenjem čekamo novi koncert Oridana, a do tada nam ostaje nada da ih možda čujemo da onako usput sviraju na nekom uličnom jazz festivalu.

Foto: Dinko Čvorić (Doringo Photography)