U nedjelju počinje 10. Subversive Film Festival – na otvorenju premijera filma “Mladi Karl Marx”
6. svibnja 2017.
Music Box (10949 Članci)
Podijeli

U nedjelju počinje 10. Subversive Film Festival – na otvorenju premijera filma “Mladi Karl Marx”

10. Subversive Film Festival bit će otvoren u nedjelju, 7. svibnja u 20 h u kinu Europa, igranim filmom MLADI KARL MARX (La jeune Karl Marx) haićanskog artivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige.

Godine 1844. Karl Marx ima 26 godina i živi sa ženom Jenny u pariškom egzilu. Stalno je u dugovima i puši jeftine cigare. Tamo će prvi put upoznati nešto mlađeg Friedricha Engelsa, tvorničareva sina kojeg je u početku ignorirao jer ga je smatrao dendijem. No, ubrzo će ga oduševiti njegova inovativna studija o bijedi engleskog proletarijata. Između cenzure i policijske represije, pobuna i političkih ustanaka, zajedno će voditi radnički pokret tijekom njegova ulaska u moderno doba.

Filmski festival bit će održan od 7. do 14. svibnja u kinu Europa i Dokukinu KIC, prikazat će se preko 50 filmova, od kojih će najbolji dobiti nagradu WILD DREAMER za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.
“Filmovi su poput mostova koji spajaju različite ljude, priče i fragmente kulture. Te mostove gradimo već deset godina. Filmove koji interpretiraju i transfiguriraju realnost. Filmove koje nije strah razmišljati o velikim stvarima čak i kad pričaju male priče. Filmove koji do kraja istražuju različite tonalitete i pristupe. Filmove koji nastaju iz želje da se svijet i ljudi promatraju iz različitog ugla, koji ne nameće potrebu za stvaranjem distance između nas i stvarnosti. Da, već deset godina tragamo za slobodnim filmom. Filmom bez granica. Filmom kao punokrvnom eksplozijom slika. Filmom koji nudi različite refleksije na stanje svijeta u kojem živimo, ističu organizatori”, kažu organizatori.

Program potražite u .pdf formatu OVDJE.

Osim natjecateljskog, i ove godine čeka vas bogat popratni program.

Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kn, a na ostale projekcije u kinu Europa i Dokukinu KIC ulaz je SLOBODAN.

Od 12. do 15. svibnja 10. Subversive Film Festival gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.