Izašla do sada neobjavljena pjesma Vlade Divljana “Neposlušna građanka”
18. svibnja 2017.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Izašla do sada neobjavljena pjesma Vlade Divljana “Neposlušna građanka”

Neobjavljena pjesma Vlade Divljana “Neposlušna građanka” pojavila se kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju promotorske kuće Long Play.

Autorska pjesma Divljana (1958-2015), glavne kreativne snage kultnih Idola i kasnije utjecajnoga kantautora, na ploči je zabilježena u dvije verzije: na A strani se nalazi “Neposlušna građanka” u miksu Vojislava Aralice, za koju su animirani spot snimili Miloš Tomić i Marija Đorđević, dok se na B strani nalazi osnovna, demo verzija.

Divljan je još od jeseni 2014. godine najavljivao skori izlazak novog singla “Neposlušna građanka” koji je “snimio sa grupom beogradskih muzičara”.
“Verovatno ću u skorije vreme, šta god to značilo, izbaciti novi singl. Na žalost, ne mogu mnogo više reći o tome, jer je to obavijeno velom tajne, ozbiljna misterija je u pitanju. :-)”, govorio je Divljan pred planirani koncert 1. studenog 2014. godine u Domu omladine Beograda, koji zbog bolesti nažalost nikad nije održao. Preminuo je 4. ožujka 2015. godine.
“Neposlušnu građanku” su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan “Neposlušni”, u kojem su: Bojana Vunturišević (vokal, sint), Petar Rudić (sempler), Milorad Ristić (bas), Goran Milošević (bubanj) i Jamal Al Kiswani (saksofon).

Rudić objašnjava da je rad na “Neposlušnoj građanki” započeo u Rovinju 2011. godine “uz dosnimavanje u beogradskom studiju ‘Destilerija’ za Vladinih posjeta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013. godine”.

Vunturišević i Rudić, tada članovi beogradskog benda Svi na pod, nekoliko dana pred polazak na odmor u Rovinj, slučajno su saznali da će tamo biti i Divljan, pa su odlučili ponijeti nešto opreme sasvim dovoljne za bilježenje potencijalnih ideja. Divljan i Svi na pod su prethodno već surađivali u singlu “Zvuci ulice”.
“Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o ‘Neposlušnoj građanki’. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz reči: ‘Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo’. Bilo je leto u Rovinju, bio je 23. juli i bio je to dan kada nas je napustila Amy Winehouse”, priseća se Vunturišević.

Spot za “Neposlušnu građanku” je nastao predprošlog ljeta, tako što je Đorđević slikala na staklu, odnosno na dijelu stare šoferšajbe nađene u dvorištu u Krašićima, naselju na moru, dok je Tomić sjeckao, parao, mrdao i gužvao slike is časopisa iz 40-ih ili 60-ih godina, pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, prije desetak godina.

Đorđević je nastojala da se sve kreće i pretvara jedno u drugo, prateći ritam, dok je Tomić birao romantične prizore koje je rastavljao na dijelove i radio neočekivane spojeve. Spot je montirao Vlada Radovanović.
“Meni je lično, ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od svojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao, i čini mi se, da bi mu se spot svideo, da bi ga nasmejao…”, kaže Tomić.
“Neposlušna građanka” objavljena je u veličini LP-ja, ali na 45 obrtaja, kako bi se postigle najbolje moguće audio performanse. Dizajn omota ploče napravio je Aleksandar Zograf.

Ploča se od danas može naći u prodaji u Aquarius Music Shopovima (Varšavska 13 i Branimir centar) i na www.cedeterija.com.

Izvor: Aquarius Records