Mali Music Box vodič kroz neke od brojnih rock festivala u Hrvatskoj ovog ljeta
30. svibnja 2017.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

Mali Music Box vodič kroz neke od brojnih rock festivala u Hrvatskoj ovog ljeta

Bliži se ljeto, a ljeto je vrijeme festivala. Ovdje ćemo podsjetiti na neke od rock festivala širom Hrvatske koji će biti održani ovoga ljeta, dok neki kreću i tijekom proljeća.

Većina festivala koje ćemo spomenuti imaju već dugogodišnju tradiciju, svoju vjernu publiku, a i ove godine nastavljaju u promoviranju gradova i regija gdje se održavaju.

Prvi koji nam se bliži je UFO festival (Urban Festival Osijek) koji se održava kod katakombi na lijevoj obali Drave od 1. do 3. lipnja 2017. Ovogodišnji headlineri festivala su Kawasaki 3P i Jonathan, prvi dan, Kojoti i Straight Mickey and the Boyz drugi dan i Krankšvester i Samostalni referenti treći dan, uz još hrpu bendova u tri dana.

Zagrebački Inmusic festival je daleko najveći hrvatski rock festival i već odavno je postao institucija ne samo u Hrvatskoj i regiji nego je nezaobilazna postaja i na europskoj festivalskoj karti. Uz kao i svake godine briljantan line up i organizaciju spomenut ćemo samo da ovaj festival na Jarunu uvelike promovira ne samo Zagreb nego i cijelu Hrvatsku. Ove godine glavni headlineri su Arcade Fire, Kings of Leon i  Kasabian uz još gomilu fenomenalnih bandova koji će na nekoliko stageova svojom svirkom privući desetke i desetke tisuća fanova iz cijelog svijeta. INmusicu ćemo se svakako i posebno pozabaviti što svakako ovakav jedan veliki festival i zaslužuje.

Tabor Film Festival nije tipičan glazbeni festival, ali je to mjesto na kojemu uz ogromnu količinu odličnih filmova i u fantastičnom ambijentu srednjevjekovnog dvorca Tabor možemo ove godine pogledati i stvarno impresivan line up glazbenih izvođača.

Od 6. do 9. srpnja uz filmove u dvorcu u Desiniću moći ćemo između ostalih pogledati My Baby, Kries, M.O.R.T., Jimmyja Stanića, Urban&4, Let3, Matija svira Arsena, Stray Dogg, Žen, Lovely Quinces i mnoge, mnoge druge. Zabava u Zagorju je zagarantirana.

Možda najmanji, ali festival s već dugogodišnjom tradicijom i vjernom slavonskom publikom je Rock Starci u selu Starci iznad Starog Petrovog Sela. I ove godine s Baretom i Majkama i M.O.R.T.-om kao headlinerima bit će održan 14. srpnja.

14. i 15 . srpnja u Šibeniku na prostoru bivše tvornice TEF, nedaleko stare gradske jezgre Šibenika bit će održan Regius festival s TBF-om, Kojotima, Čudnoređem i Stereo bananom kao nekim od glavnih zvijezda.

 

Rocklive festival na jezeru Šoderica kod Koprivnice ugostit će ove godine Kojote, Krankšvester, Repetitor, Madred, Sassju i mnoge druge, a bit će održan od 28. do 30. srpnja.

Kraj srpnja rezerviran je za jedan izvrsni, mali i već tradicionalan festival na samom istočnom rtu Hvara. Sućuraj je malo, nefensi mjesto, potpuno različito od razvikanog Hvara, ali mjesto s dušom u kojem se održava Tam Tam festival, ove godine šesti po redu s Repetitorom, Seven That Spels, Seine, Moskau, Pridjevima, Spiridonom, Umreti Fit i ostalima od 24. do 30. srpnja.

 

Početak kolovoza rezerviran je za Ferragosto Jam na prelijepoj lokaciji na jezeru pokraj Orahovice. Ove godine izuzetno bogat line up (zahvaljujući pomalo i nevremenu na prošlogodišnjem festivalu) između ostalih uključuje i Repetitor, Bajagu, Elemental, Six Pack, Pipschips&videoclips, Mašinko, Bad Copy, Lady Jelenu, Lovely Quinces, Irenu Žilić, Miki Solusa i druge, a bit će održan od 3. do 6. kolovoza uz jednu novost – dodano je još jedno jezero.

Najveći “morski“ festival Super uho preselio je prošle godine iz Šibenika u Primošten i pokazalo se da time nije ništa izgubio, dapače, te ove godine od 7.do 9. kolovoza ugošćuje respektabilan broj svjetski poznatih i cijenjenih imena relativno alternativnije scene, a i regionalnih imena, kao recimo Shellac, Liars, Buzzcocks, Billy Bragg, Straight Mickey and The Boyz, Trobecove Krušne Peći i mnogih drugih.

Dvanaesti po redu Hoomstock festival u Humu na Sutli ove godine donosi više nego dobar izbor bendova tako da ne sumnjamo da će se  18. i 19. kolovoza put Zagorja uputiti veliki dio fanova koji će moći pogledati Elemental, Repetitor, Jonathan, Kojote, Brkove, Pips Chips & Videoclips i ostale koji nastupaju na ovogodišnjem festivalu.

Foto: Vlatko Šplihal

Ukratko, to su samo neki od rock festivala diljem cijele Hrvatske te se nadamo da će svatko naći nešto za sebe i otići i zabaviti se uz dobar rock’n’roll. I pokoje pivo.

Foto: Nikola Knežević