50 godina remek djela “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”
1. lipnja 2017.
Boris Abramović (257 Članci)
Podijeli

50 godina remek djela “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

Ovih dana navršava se pedeset godina od izdavanja po nekima, ustvari po mnogima, jednog od najboljih ili jednog od najutjecajnijih ili jednostavno rečeno najboljeg i najutjecajnijeg albuma u rock’n’roll glazbi uopće.

Neki albumi funkcioniraju samo u kontekstu svoga vremena, a kada ih izvadimo iz toga konteksta više nema magije koju su donijeli svojim izlaskom ali ovaj album je od dana svoga objavljivanja pa sve do današnjeg dana prepoznat kao ultimativno remek djelo.

“Sgt. Peppers’s Lonely Hearts Club Band“, album liverpoolske četvorke The Beatles, potpomognute pridruženim petim članom banda, producentom genijem Georgeom Martinom bez kojega magije ovoga albuma sigurno ne bi bilo, već evo pola stoljeća golica maštu svekolike publike, kritike i politike, i koliko god se svi trudili, krajnji zaključak je u svakom slučaju isti. Ovo je vrh!

Nije ovo mjesto gdje će se ovaj album tranžirati pjesmu po pjesmu, to je već odavno urađeno na bezbroj mjesta, nije ovo mjesto ni gdje će se prezentirati brojke, koliko tjedana na prvom mjestu top liste, koliko prodanih primjeraka niti koliko obrada je doživio. Ne moramo ni spominjati da ogromni utjecaj ovoga albuma nije samo u glazbenom smislu, jer realno, ovo jest rock’n’roll ali samo uvjetno, ovdje ima pjesama koje izvodi samo gudački kvartet uz glasove banda, što i nisu napravili prvi put.

Ogroman utjecaj ovoga albuma je i u sociološkom smislu jer je čitav pokret, takozvani flower power, nastao na temeljima ovoga albuma, a iznjedrio je mnoštvo društvenih promjena koje su i danas aktualne. Umjetnost sama po sebi nema ili ne bi trebala imati ograničenja, a radeći ne ovome djelu njegovi autori su imali samo nebo za granicu i vjerojatno zbog toga je ono i ispalo ovako i nikako drugačije. Ovaj album je poseban od samog trenutka kada se uzme u ruke, jer je remek djelo čak i njegov cover, nešto što do tada kada je izdan nije viđeno.

Kroz povijest smo svjedočili velikom broju remek djela iz raznih područja, od slikarstva, kiparstva, do književnosti ili  arhitekture i ko zna čega još. Većinu od toga možemo pogledati i diviti im se po raznim muzejima i ustanovama koje će nam ih prezentirati, ili ćemo samo otići u prirodu i pogledati remek djela prirode.

I glazba nam je kroz stoljeća podarila bezbrojna remek djela. Jedno od tih remek djela je i “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, album koji slavi svojih prvih pedeset godina i mislim da bi svatko tko i malo drži do sebe morao u svojoj kolekciji, ukoliko još nema, imati i ovaj album.

Možda svatko ne može imati “Mona Lisu“ kod kuće, ali svatko bi mogao, a i morao imati “Peppera“, i reći “i ja imam masterpiece doma“, i to s punim pravom…