U prodaji box set Josipe Lisac “Original album collection 1 & 2”
3. lipnja 2017.
Music Box (10587 Članci)
Podijeli

U prodaji box set Josipe Lisac “Original album collection 1 & 2”

Najznačajniji albumi iz neprocjenjivog diskografskog opusa Josipe Lisac objavljeni su u dugoočekivanom box setu “Original album collection 1 & 2”.  

Riječ je o ukupno dvanaest sjajnih albuma, od kojih svaki box set sadrži po šest digitalno remasteriranih albuma jedinstvene Josipe Lisac koja svojim fascinantnim interpretacijama oduševljava publiku već punih 50 godina.

Prvo poznanstvo, a potom i vječna ljubav s poznatim skladateljem i popularnim rock’n’roll pjevačem Karlom Metikošem potpuno je oblikovalo njen glazbeni put i formiralo je u jedinstvenu umjetnicu čije su ideje, zanimljivost i životna snaga već desetljećima bez konkurencije. Zajedno su snimili više od deset albuma, a njih čak devet je obuhvaćeno s ova dva box seta.

“Original album collection 1” sadrži prvih šest Josipinih albuma poredanih kronološki. Prvi i neizostavni je album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. Kapitalno djelo, konceptualni album i prva ženska rock’n’roll ploča čije su bezvremenske pjesme odoljele godinama i postale neke od najznačajnijih u povijesti hrvatske glazbe. Reizdanje ovog albuma, objavljeno 2009. godine nagrađeno je Porinom, a Karlo Metikoš posthumno, Ivica Krajač i Josipa Lisac nagrađeni Porinom za Najbolje antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe 2015. godine. Potom slijedi album “Najveći uspjesi” iz 1974. godine s Josipinim festivalskim uspješnicama poput “Što me čini sretnom”, predivnom Dedićevom pjesmom s kojom je Josipa nastupila na Opatijskom festivalu 1968. godine, “Kapetane moj” izvedene na Splitu 1970. godine, “Na, na, na, na” s kojom se 1973. godine natjecala na Euroviziji i ostale. Svoju glazbenu svestranost Josipa je pokazala već na samom početku karijere pa je 1976. godine snimila s Boškom Petrovićem i velikanima svjetskoga jazza (Ernie Wilkins, Clark Terry, Johnny Basso…) album “Josipa Lisac & B.P. Convention Big Bend International”, koji je također uvršten u ovaj box set. Odlazak Karla Metikoše i Josipe Lisac u SAD rezultirao je albumom “Made in U.S.A.” iz 1979. godine, snimljenim na hrvatskom i engleskom jeziku u “Studiju 55” u Los Angelesu i “Sounds Good Recordings”. Njen idući album “Hir, hir, hir” iz 1980. producirali su Karlo Metikoš i Brane Živković, a osim naslovne pjesme album sadrži i jednu od njenih najemitiranijih pjesama “Magla”. Prvi box set “Original album collection 1” zatvara album “Lisica” iz 1982. godine s još jednim velikim hitom “Hazarder”.

Box set “Original Album Collection 1” Josipe Lisac po cijeni od 99 kuna kupite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Drugi box set “Original album collection 2” sadrži albume: “Hoću samo tebe” iz 1983,. godine na kojem je autorica tekstova svih deset pjesama Alka Vuica, inače potpisnica nekih od Josipinih najvećih hitova, a pjesme su aranžirali i odsvirali članovi grupe Karamela, album “Boginja” iz 1987. godine čiju produkciju potpisuje Krešimir Klemenčić, a sadrži velike hitove – “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Kraljica divljine”, “Nismo mi bez cilja”. Posebno mjesto u Josipinoj diskografiji zauzima i album “Balade” na koji je uvrštena “Ave Maria”, najizvođenija i najpoznatija arija, autora Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske napisana za prvu hrvatsku operu, praizvedenu 1975. godine u kojoj je Josipa pokazala svoj višestruki talent u vrlo zahtjevnoj ulozi djevojke Jane.

Iako nije studijsko ostvarenje, nemoguće je zaobići kultni album “Live in Lap”, objavljen samo godinu dana nakon iznenadne Karlove smrti 1991. godine. Njemu u čast svaki Josipin koncert posvećen je upravo njemu, skladatelju čija glazbena ostvarenja s toliko ljubavi i savršenstva Josipa i dalje prenosi na nove generacije. Iako live album, pažljivo odabrane skladbe i vrhunska izvedba svih glazbenika svrstava ga uz bok njenim studijskim albumima. Jedan od najznačajnijih glazbenih kritičara Dražen Vrdoljak u predgovoru tog izdanja je napisao: “Live in Lap nazvao bih, stoga, drugim dijelom dnevnika jedne ljubavi kojemu navodnici više ne trebaju jer su ih godine ionako izbrisale.” Album “Život” objavljen 2000. godine kojim je Josipa prekinula dužu diskografsku pauzu i album “Živim po svome” iz 2009. godine također su uvršteni u drugi box set.

Luksuzna izdanja “Original album collection 1 & 2” Josipe Lisac po svom sadržaju spadaju u glazbene dragulje kojima se vesele svi zaljubljenici glazbe, a Josipa poput rijetkih umjetnica, uvijek drugačija, posebna i scenski intrigantna ovog puta je u službi glasa koji opčinjava svojom briljantnošću.

Box set “Original Album Collection 2” kupite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Izvor: Croatia Records

Foto: Dunja Dopsaj