Antun Toni Blažinović s Glazbenom mjerom trokuta u Tvornici kulture
9. srpnja 2017.
Music Box (10099 Članci)
Podijeli

Antun Toni Blažinović s Glazbenom mjerom trokuta u Tvornici kulture

Antun Toni Blažinović, kao autor i izvođač prvo prolazi “fazu bandova” s grupama “Only Bass And Drum” i  “Legen”, zatim prolazi fazu skladanja glazbe za kazališne predstave od kojih u nekima ostvaruje i glumačke uloge. 

2003. godine objavljuje skladbu baziranu na geometriji i taj moment označuje novo razdoblje njegovog skladateljskog rada. 2004. promovira “Glazbenu mjeru trokuta”,  a 2005. godine “Notu trajanja korijen iz 2”. Potonja je proizvedena pomoću “Instrument-kruga”- ističe se kao vrlo bitan moment u geometrizaciji glazbe, glazbenih mjera i notnih zapisa – nasuprot sadašnjoj aritmetizaciji, a odgovore se pokušava pronaći i u promišljanjima starogrčkih filozofa pa do suvremenika.

Kada je čovjek prvi puta htio zabilježiti i zapisati glazbu, morao je upotrijebiti geometrijsku strukturu-notni zapis u dvije  dimenzije, na ravnoj površini, papiru…  Nakon što je tako zapisano, svatko sa znanjem i umijećem je taj dvodimenzionalni  zapis mogao pročitati i odsvirati.  Ako idemo obrnutim  rasporedom, onda dolazimo  do toga da dvodimenzionalne strukture mogu biti zapis koji se može preinačiti u glazbu, odnosno relacija – dimenzija=trajanje. Tako se može postaviti metrički ili kao trajanje nota.

Toni Blažinović je zapamtio san u kojem je mogao pročitati i odsvirati skladbu u glazbenoj mjeri pročitanoj iz dimenzija pravokutnog trokuta. Dok je u Glazbenoj mjeri trokuta – (Trianglemetru – Trokutometru)  išao na “strogu određenost”  tj. pomoću računala određena glazbena  mjera kako bi odstupanje bilo što manje, kod note korijena broja to se desilo “fizički”tj. proizvedena je „sudarom-odsvirana“ pomoću “Instrument -kruga“-kao po  zakonu prirode.

Više o svemu:  http://www.trianglemetre.com

Toni Blažinović dolazi u Tvornicu kulture u ponedjeljak, 10. srpnja s početkom u 21 sati. Ulaz je besplatan.