15. srpnja 2017.
Music Box (8115 Članci)
Podijeli

22. Jazz in Lap počeo izvanrednim koncertom Damira Kukuruzovića

U srijedu je gužva u porečkom Lapidariju mogla značiti samo jedno – počeo je 22. Jazz in Lap!

Nakon dvije godine izbivanja, omiljeni porečki festival jazz i blues glazbe vratio se na svoju prvobitnu i mnogima omiljenu lokaciju, lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine. Mirna oaza u središtu Poreča privukla je zaljubljenike u jazz na koncert Damira Kukuruzovića i Paulusa Schäfera, gitarističke virtuoze koji su se praćeni bendom pokazali kao idealan odabir za otvorenje 22. Jazz in Lap festivala koji se odvija u sklopu Poreč Open Aira.

Među baroknim zidinama palače Sinčić u kojoj je Muzej smješten, publika se njihala u ritmu gipsy swinga, smijala se Kukuruzovićevim anegdotama i šalama, a svaku je izvedbu popratila iskrenim i snažnim pljeskom. Ovacije za kraj osigurale su dva, ako ne i tri bisa, a smiješak s lica nisu skidali ni izvođači. Poreč nas uvijek iznova oduševljava. Imate izvanserijsku publiku! – rekao je Kukuruzović nakon koncerta.

Večer bi se glazbeno najbolje mogla opisati kao hommage Djangu Reinhardtu, francuskom jazz gitaristu i skladatelju romske narodnosti koji se ubraja u najveće glazbenike 20. stoljeća, ali i prvom i najvećem jazz talentu proizašlom sa Starog kontinenta. Ni dva prsta izgubljena u požaru nisu se ispriječila na Reinhardtovu glazbenom putu. Naprotiv, utemeljio je potpuno novi stil sviranja gitare, poznat kao hot jazz guitar, kojega već desetljećima tradicionalno koriste francuski Romi.

Osim Djangovih remek-djela poput Minor Blues i Daphne čule su se i neke tradicionalne te Kukuruzovićeve skladbe, a u savršeno izvedenim prijelazima izvođači bi povremeno ubacili i po nekoliko taktova poznatih rock hitova. Ovaj se potez pokazao kao pun pogodak među publikom, a Kukuruzović je pokazao da barata dobrim forama i verbalno i glazbeno. Inače Siščanin, ovaj gitaristički virtuoz svoju je jazz karijeru započeo prije desetak godina, no neupućeni bi pomislili da se rodio s gitarom. U Sisku vodi Siscia Jazz Club i u njega dovodi najveće svjetske jazzere, a dan nakon porečkog Lapa on i Schäfer koncertom su zatvorili Siscia Open Jazz & Blues Festival. Na zamolbu da nam pobliže dočara festival koji organizira već dvanaest godina, Kukuruzović duhovito odgovara: “Pa to vam je nešto slično Jazzu u Lapu, samo što nije na obali mora, već na obali Kupe!”

Kukuruzović i Schäfer upoznali su se, zanimljivo, preko Facebooka, a oduševljenje jedan drugim ističu u svakoj prilici. Schäfer se 1978. rodio u mnogobrojnoj romskoj obitelji u Nizozemskoj i od malih je nogu počeo prebirati po gitari. Naučio ju je svirati po sluhu upravo uz Reinhardtove pjesme, no ono što najviše zapanjuje jest činjenica da ovaj izvanredni glazbenik koji nastupa po Engleskoj, Francuskoj, Americi, a sada i po Hrvatskoj ni danas uopće ne zna čitati note.

Bilo je prekrasno. Hvala Vam od srca. – kaže Schäfer u caffe baru Lapidarium nakon odrađene svirke i dodaje – Pogledajte Damira. Svira tek deset godina, a nema toga što ne može odsvirati.

Zaista, tehnička preciznost i atraktivnost izvedbe očarali su sve prisutne. U jednome trenutku iznad Lapidarija počeo je glasan vatromet. Glazba se stopila i sa zidinima i s vatrometom, a netko je iz publike primijetio da je bend u tom trenutku djelovao kao orkestar na tonućem Titaniku koji nije prestao svirati do samoga kraja. Ipak, Kukuruzovićev bend nije potonuo u niti jednom trenutku. Izvrsni Bruno Urlić na violini, Miroslav Čehalić na gitari i Željko Bilbija na basu više su puta zaslužili topao pljesak, a veseloj atmosferi u Lapidariju pridonijelo je i to što Bilbija fizički izuzetno podsjeća na – Vladu Kalembera. DJ Lindarski zatvorio je ugodnu večer, a dojmovi su se prepričavali još dugo u noć.

Otvorenje za pamćenje vjerojatno je i najbolja pozivnica na sljedeći koncert 22. Jazz in Lap Festivala. Koncert je na rasporedu već u srijedu, 19. srpnja, a u Lapidariju će tada nastupiti Marco Frattini Quartet čiji članovi dolaze iz Amerike, Nizozemske, Italije i Austrije.

Valja napomenuti da je ovogodišnjem izdanju Jazza u Lapidariju pokrovitelj Ministarstvo kulture RH uz Grad Poreč i TZ Grada Poreča. Jazz u Lapu organizira još jednom Pučko otvoreno učilište Poreč, a ulaz na sve koncerte je besplatan. Želite li pratiti najnovije informacije u vezi festivala, lajkajte Facebook stranicu Jazz in Lap.