#nedjeljnikomentar: Grande, Cyrus & Del Rey, James Blunt, Punk Cabaret, Reper Iz Sobe, The Who
15. rujna 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Grande, Cyrus & Del Rey, James Blunt, Punk Cabaret, Reper Iz Sobe, The Who

Ariana Grande, Miley Cyrus, Lana Del Rey – “Don’t Call Me Angel (Charlie’s Angels)” (Republic Records)

Iako ima već više od 40 milijuna pregleda na YouTube-u, vjerojatno zbog atraktivnosti i zvjezdanog statusa ovih umjetnica, pjesma kao pjesma uopće ne zaslužuje toliko pozornosti. I upravo se išlo više na vizualnost, te seksipilnost kako bi se privukli klikovi, baš zbog toga što glazbeno i nije zanimljiva. Klasični pop/R&B ritam nabrijan basovima prate standarna i nikako uzbudljiva melodija. Čak je najbolji dio pjesme glazbeni smiraj, odnosno usporavanje ritma i dolazak Lane Del Rey koja i ovdje zrači vokalnom senzualnošću. Ni refren nije pamtljiv i ne vjerujem da će dugo ostati u našim glavama. Očito da se totalno promašilo ovom suradnjom, ne toliko izborom pjevačica, koliko nezanimljivom produkcijom.

Ocjena: 2.5/5

James Blunt – “Cold” (Altantic Records)

Njegov glas, promukli i opuštajući, uvijek mi je bio zanimljiv i to još od prvog hita “You’re Beautiful”. S pjesmom “Cold” najavio je novi album, ubrzao je malo ritam, izbacio melankoliju kako je imao upravo u spomenutom prvom hitu. Zanimljivo, spot je sniman na istoj lokaciji gdje i “You’re Beautiful” tako da je ovo i svojevrsni nastavka. Glazbeno Sheeranovski, tekstualno i dalje jako lijepo s riječima koje griju srce (“We both know in between you and me there’s an ocean and I try to get a little closer”). Vrlo dobra najava albuma, iako meni paše više sivilo kod Blunta i nešto sporiji ritam. Da mi ne zamjere obožavatelji! Spot je ipak za najvišu ocjenu, bolju od same pjesme.

Ocjena: 4/5

Punk Cabaret – “Jel’ se tebi sviđa” (Universal Music Hrvatska)

Novi projekt glazbenog genijalca Stanislava Kovačića, Punk Cabaret, u novoj pjesmi okupio je zanimljivu ekipicu, Tomfu iz Kawasaki 3P-a, Renea Bitorajca, Jana Kerekeša i Juditu Franković koji se nalaze i u video spotu. Pjesma ima vrlo malo riječi, podsjetila me na jednu dobru staru, “Malo vas je pičkice”. Malo riječi, a poruka i dalje snažna. Prava pjesma za izbaciti gnjev i bijes iz sebe, punk rock brijačnica u kombinaciji s pokojim puhačkim instrumentom i sirovom solažom. Odličan konceptualni pokušaj u masi “sviđa mi se” i “ne sviđa mi se” glazbenih podjela. Lajkovi su počeli odlučivati o tome je li neka pjesma hit ili ne, stoga mislim da je ova melodija najbolji odgovor na taj trend. Sirovo, krvavo, jednostavno, bistro!

Ocjena: 5/5

Reper Iz Sobe ft. DD Kolektiv – “Da san otkaz” (Menart)

Makar je jedinstven u nas! Ako vam se baš ne sviđa, morate to priznati. Mislim da će uskoro izgubiti ono uspoređivanje s Jovanottijem. Nema smisla jer bi uskoro za druge koji pokušavaju furati ovakav bendovski melodični funky rap mogli reći da su kopija Repera Iz Sobe. Sve mu bolje ide, čujem da su mu live naastupi još bolji. Opet kombinira razne instrumentalne varijacije, od dominantnih bubnjeva, gitare i klavijatura, tu su i trube i flaute koje uz njegov reverban glas daju jako lijepi ugođaj. Počinje mi se sve više sviđati i nakon ove pjesme mislim da se može reći kako je ovo jedno od boljih iznenađenja godine. Ne brine previše o nekim reperskim skillovima, ovo je više nekakav spoken rap uz pjevani refren. Jednostavno, ali lijepo kao ljetni koktel! Tekst ponovno vrlo dobro smišljen i ispričan. Uvjerljiva priča! Možda i istinita!

Ocjena: 5/5

The Who – “Ball & Chain” (Polydor)

Still got the ball(s)! Malo je reći glazbene legende, ali svakako jedan od najvažnijih bendova u povijesti britanskog otočja odvažio se na novi album. Bluesy rock singl “Ball & Chain” počinje akustičnim uvodom da bi se kasnije isprepleo s Townshendovim gitarskim bravurama koje se kao injekcija pojavljuju te i dalje snažnim vokalom Rogera Daltreay. Nešto drugačije nego stari The Who, ali vrlo zanimljivo i intrigantno jer sad tek ne znamo što očekivati od albuma. Prošli su oni raznih faza, možda je ovo neka nova, za sada dosta dobro odgovara, ali očekujem možda još žešći album. Tko zna, možda nas ovaj dvojac iznenadi! “Ball & Chain” nije nekakvo remek djelo, ali nije ni loše, imaju i dalje muda i svašta bi nam mogli prirediti. Osjeti se da imaju i dalje glazbene mudrosti, a vidjet ćemo hoće li imati i briljantnosti kao u neka stara vremena. Ipak, neka nama Whoovaca!

Ocjena: 3.5/5