Mandrać 2017. u Voloskom dovodi vrhunske glazbenike
26. kolovoza 2017.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Mandrać 2017. u Voloskom dovodi vrhunske glazbenike

Zadnji vikend mjeseca kolovoza, 26. i 27.8., u pitoresknom i kulturom obojenom gradiću opatijske rivijere, Voloskom, održava se tridesetdrugi međunarodni  kulturni događaj i likovni natječaj „Mandrać 2017“, u organizaciji Hrvatskog Muzeja Turizma pod ravnanjem v.d. ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos.

To međunarodno natjecanje  više od 30 godina predstavlja i potiče ono najvrjednije u umjetnosti – čin stvaranja – a što je najzanimljivije, isti se događa pred očima posjetitelja i kolega umjetnika. Radi se o „ex tempore“ slikarskom natjecanju, u kojemu umjetnička djela nastaju „na licu mjesta“ i koji zbog toga svake godine vrvi brojnim umjetnicima i odiše atmosferom kreativnosti.

Mandrać 2017 traje dva dana – tijekom prvog dana slikaju djeca do 14 godina, a drugoga dana okupljaju se njihovi stariji kolege, podijeljeni u amatersku i profesionalnu skupinu. Najbolji radovi ostvaruju vrijedne nagrade, a čitavo događanje zaključuje zanimljiv koncertni nastup na pozornici u vološćanskoj luci.

Ove godine svi posjetitelji „Mandraća“ imat će priliku besplatno uživati u koncertu virtuoza instrumentalne i  jazz glazbe – ZM LOOSE TRIO.
Koncertom ZM Loose Trija i proglašenjem pobjednika natječaja zatvara se manifestacija „Mandrać 2017“, a koncert će se održati u nedjelju, 27. kolovoza u 19.30 sati.

ZM Loose Trio je hrvatsko-talijanski trio jazz glazbenika kojeg čine vrhunski instrumentalisti s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom na polju jazz i etno glazbe: Zoran Majstorović na električnoj gitari, Bojan Skočilić na kontrabasu te Alex Brajković na bubnjevima. Trio funkcionira na način da izrazita individualnost svakog ponaosob dolazi do izražaja u “solo” izvedbama, a eksperimentalnost i virtuoznost u zajedničkim “duo” i “trio” izvedbama.

Različitost instrumenata i tehnika sviranja upravo je ono što ovaj trio čini jedinstvenim po bojama i teksturama zvuka koje proizvode; od eksperimentalnih tehnika sviranja vlastitog instrumenta, korištenja efekata i elektronike za kontrabas, sviranja tradicionalne arapske lutnje modernim pristupom…

Repertoar koji izvode bazira se na mješavini etno glazbe i kompozicija odabranih autora iz jazz povijesti.

Ovogodišnji „Mandrač“ posvećen je 160. obljetnici rođenja uglednog znanstvenika Andrije Mohorovičića koji je rodom iz Voloskog.