IZVJEŠĆE/FOTO: Zlatna priča 8. Bedem festa
27. kolovoza 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Zlatna priča 8. Bedem festa

Da je Bedem fest festival sa dušom i festival ljubavi, ponovno je dokazano na Tvrđavi u Nikšiću prethodna tri dana.  Ovaj festival ne pravi kompromise, ne odustaje od ljubavi i iskrenosti prema onome što ga je i pokrenulo – umjetnost, kvaliteta i posvećenost. 

Mnogo je misija koje je ovogodišnji program festivala postigao, osim zabave. Ujedinjene su različitosti, spojeno nespojivo i napisana još jedna veoma drugačija priča na nikšićkoj Tvrđavi.

Prvi tonovi s Bedema začuli su se kada je na binu izašla grupa Lika Kolorado, kao pobjednički bend partnerskog hrvatskog demo rock festivala. Oni su, pred ne tako brojnom publikom, na binu izašli nakon vožnje od 500 km. Ovaj bend uprkos tome, zaboravlja na umor i ne krije svoje oduševljenje ljepotama Crne Gore posebno ističući oduševljenje mostom na Pivi.

Nakon 30 godina stanke nastupila je Grupa Beograd, koja je oduševljena ambijentom ali i energijom koja vlada. Interesantno je to da je ovogodišnji Bedem fest zabilježio veliki broj premijernih nastupa izvođača ali kada je ova grupa u pitanju, njima je ovo bio prvi nastup na festivalu ikada. Naime, u vrijeme kada su nastupali prije dugogodišnje stanke, ovaj format i nije bio toliko zastupljen, te je zbog toga dolazak u Nikšić njima posebno važan.

Najviše očekivani nastup svakako je bio nastup Bisere Veletanlić, koja je učinila ovu noć zlatnom i oduševila brojnu publiku koja je dva puta pozivala na bis. Pjesma „Zlatni dan“ koju je izvela u pratnji benda Vasila Hadžimanova, popraćena je bakljama sa zidina. U razgovoru s medijima otkrila je da je za nju glazba krv, njen život, da ona služi glazbi i da glazba služi njoj. Za mlade, kaže, nema nikakvu preporuku već trebaju sve raditi sami i vjerovati u sebe. Osim besprijekorno otpjevanih hitova, Bisera je s publikom ostvarila fenomenalnu komunikaciju kroz svoj prepoznatljivi humor.

Večer umjetničkih legendi nastavljena je nastupom Dade Topića s bendom. Snažna svirka i puno energije među publikom obilježili su nastup legende koja živi rock and roll. Za Tvrđavu kaže da je ambijent koji stvara takvu atmosferu koja određuje da se nešto lijepo mora dogoditi. Cijeli njegov tim  je putovao cijeli dan kako bi stigao na Bedem fest, a odmah nakon svirke nastavio dalje. Ipak, kako Dado i sam kaže, ne može svatko živjeti rock and roll.

Nikšićki DST je više puta nastupio na Bedem festu pa su oni na domaćem terenu na kojem i obilježavaju 25 godina postojanja i rada benda. Za ovaj bend baklje su skoro pa tradicija na nastupima, tako da bakljada i nije bila iznenađujuća koliko prelijepa gesta izvršnog direktora festivala Petra Šundića koji je pozvao sve volontere da izađu na binu! Pred svima se zahvalio na podršci koju su prethodnih dana pružali festivalu i pozvao publiku da ih pozdravi velikim pljeskom

Priču treće večeri festivala, ali i kompletnog 8. Bedem festa, zatvorio je mladi DJ IRON. Ovaj talentirani mladić, je prvi nastup upravo i imao na 6. Bedem festu od kada nesebično daje doprinos realizaciji festivala. Festival je  službeno zatvoren nastupom DJ Irona, rame uz rame s Petrom Šundićem na klavijaturama – ponovo spajajući nespojivo.

Tijekom tri dana festivala, Tvrđava u Nikšiću ugostila je Zvonka Bogdana, Biseru Veletanlić, Dadu Topića kao i bendove Punkreas, Sleeepin pilow, Love hunters, Autogeni trening, Artan Lili, Mravi, DST i mnoge druge. Posebno iznenađenje u ovogodišnjem programu bio je dolazak kultnog američkog benda Pro Pain i punk rock sastava Direktori koji nakon dugogodišnje stanke ponovo pokreće festivalsku publiku u regiji!

Ponovno, na istom mjestu u isto vrijeme, Bedem fest će pomijerati granice očekivanog i mogućeg.